Extra geld voor strijd tegen het terrorisme

Het kabinet trekt ,,tussen de 125 en 135 miljoen euro'' extra uit voor terrorismebestrijding. Het geld komt bij de 10 miljoen euro verhoging van het antiterrorismebudget dat het kabinet met prinsjesdag bekend maakte.

Het geld is onder meer bedoeld voor een uitbreiding van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), voor extra politie en voor een betere persoonsbeveiliging. Dat heeft minister Zalm (Financiën, VVD) zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Zalm denkt dat de AIVD met het extra geld ongeveer vijfhonderd extra medewerkers kan inzetten voor terreurbestrijding. Op welke termijn de AIVD de extra mensen kan aantrekken is nog niet bekend. Volgens Zalm beslist het kabinet aanstaande vrijdag over het voorstel van hem, en zijn collega's Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) en Donner (Justitie, CDA).

Zalm zei vlak na de moord op de cineast Theo van Gogh, op 2 november dit jaar dat geld wat hem betreft ,,geen rol speelt'' bij de bestrijding van terrorisme. Hij noemde toen een bedrag van ,,minimaal honderd miljoen euro'' voor AIVD, politie en justitie om meer potentiële verdachten van terrorisme in de gaten te kunnen houden.

De 130 miljoen is niet bedoeld voor de beveiliging van de luchthaven Schiphol. Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine meent dat hij te weinig geld heeft om de luchthaven voldoende te beveiligen. Zalm daarover: ,,Schiphol is een apart geval, dat is gewoon de grensbewakingsafdeling. Dat heeft niet rechtstreeks met terrorismebestrijding te maken.''

Vrijdag al maakte minister Remkes bekend ook in totaal 67,1 miljoen euro extra voor de groei van het politiekorps beschikbaar te stellen. Eerder al was op verzoek van de Tweede Kamer afgesproken dat er jaarlijks 10 miljoen extra uitgetrokken zou worden tot 2007, Remkes doet daar voor de jaren 2005, 2006 en 2007 respectievelijk nog 10,5 miljoen, 12,1 miljoen en 14,5 miljoen euro bij. Dit bedrag staat los van de door Zalm toegezegde 130 miljoen.

Met de 67,1 miljoen van Remkes moet de politie in 2010 gegroeid zijn tot 54.000 man. Tussen 31 december 2003 en 30 juni 2004 daalde het aantal politiemensen als gevolg van eerder afgesproken bezuinigingen van 53.466 naar 53.025 politiemensen.