Duits bod van 2 mld op beurs in Londen

Deutsche Börse, eigenaar van de beurs van Frankfurt, doet opnieuw pogingen om de effectenbeurs van Londen in te lijven. Een overnamebod van Deutsche Börse Group op London Stock Exchange (LSE) van bijna 2 miljard euro werd vanochtend door de Britten weliswaar afgewezen, maar partijen blijven met elkaar in gesprek.

Deutsche Börse had in de loop van het weekeinde een bod van 530 pence (7,63 euro) per aandeel uitgebracht op alle aandelen van de Britse onderneming. Het Duitse bod lag daarmee 23 procent boven de LSE-slotkoers van vrijdag. De koers van de Britse onderneming was op basis van overnamegeruchten in de loop van vorige week al opgelopen. Vanochtend noteerde LSE met 515 pence 20 procent hoger dan eind vorige week.

LSE vond het Duitse bod van in totaal 1,94 miljard euro niet acceptabel omdat het geen recht zou doen aan de waarde van de onderneming. Bovendien zouden de synergie-effecten van de nieuwe combinatie te klein zijn.

De afwijzing van het bod ging vergezeld van een uitnodiging aan de Duitse concurrent om in gesprek te blijven. Deutsche Börse bevestigde in een mededeling het bod en stelde op de uitnodiging in te zullen gaan in de hoop de Britse onderneming alsnog te kunnen overtuigen van de voordelen van een transactie. Het is niet duidelijk of er in de loop van dit overleg een nieuw bod uitgebracht zal worden.

Deutsche Börse probeert al jaren een combinatie te vormen met andere Europese beurzen. Afgelopen zomer ketste een fusie met de Zwitserse beurs SWX af. In 2000 liepen plannen om met de beurs in Londen te fuseren tot 'IX-International Exchanges' spaak op verzet van Britse bankiers en handelaren en een vijandig bod van de Zweedse OM Group.

LSE is uitsluitend actief in de effectenhandel, Deutsche Börse is eigenaar van de beurs in Frankfurt en is ook actief in de termijnhandel en de afhandeling van transacties.

Een aantal in Duitse media geciteerde analisten noemde het niet ondenkbaar dat de Europese concurrent Euronext (Parijs, Amsterdam, Brussel) zich in de kwestie zal mengen en zo een overnamestrijd zal ontketenen.