Doorbraak Nijenhuis

In de Chinese stad Harbin heeft de Nederlandse sprinter Beorn Nijenhuis zijn internationale doorbraak in het schaatsen beleefd. Zowel zaterdag als zondag won de schaatser uit de ploeg van TVM de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden. Hoewel hij zich al twee jaar kan meten met 's werelds beste sprinters, behaalde de 20-jarige Nijenhuis in China zijn eerste overwinningen op internationaal niveau.

In de Chinese miljoenenstad begon Nijenhuis het weekeinde met een matige 500 meter waarin hij als zestiende eindigde, maar die klassering bleek geen opmaat voor de resterende races. Op de dubbele afstand perste de in Canada geboren sprinter een tijd van 1.10,22 uit zijn lijf. ,,Dit komt als een verrassing'', erkende de nuchtere Nijenhuis. ,,Ik maakte een missertje in de bocht. De race voelde eigenlijk niet goed.'' Een dag later herhaalde de voormalig juniorenwereldkampioen zijn topprestatie. Na een technisch goede race klokte hij een tijd van 1.10,37. Daarmee bleef hij twee ervaren landgenoten voor: sprintwereldkampioen Erben Wennemars (1.10,63) en olympisch kampioen Gerard van Velde (1.10,69).

Vrijdagmiddag was Nijenhuis' deelname aan de wereldbekerwedstrijden nog even in gevaar gekomen, toen hij in de afsluitende training vrij hard tegen het ijs ging. Hij klaagde vervolgens over pijn in de heup, maar het weerhield hem er niet van om op de 1.000 meter tot twee keer toe heer en meester te zijn.