De Mol: 42 pct van Versatel

Mediaondernemer John de Mol heeft zijn belang in telecombedrijf Versatel opnieuw fors uitgebreid. De Mols investeringsmaatschappij Talpa heeft het belang in de Amsterdamse beursgenoteerde onderneming opgeschroefd van circa 25 procent naar bijna 42 procent.

Zowel Talpa als Versatel bieden op onderdelen van de eredivisievoetbalrechten. Talpa wil de samenvattingen van de eredivisie bemachtigen terwijl Versatel op de live-wedstrijden heeft geboden. Op 22 december maakt de Eredivisie CV bekend wie de vijf televisiepakketten en het radiopakket in handen krijgen.

Een woordvoerder van De Mol ontkent een verband tussen de uitbreiding in Versatel en de biedingen die beide bedrijven hebben uitgebracht op de voetbalrechten. ,,Versatel is puur een financiële belegging'', verklaart de woordvoeder van De Mol. ,,In de telecomsector is een concentratietendens gaande. En volgens ons is het aandeel Versatel ondergewaardeerd.''

Sportmarketingdeskundige F. van den Wall Bake vermoedt dat er ,,wel degelijk'' een verband bestaat tussen de uitbreiding in Versatel en de veiling van de voetbalrechten. ,,John de Mol wil niet alleen een televisiestation, maar wil uiteindelijk naar een multimediaplatform. Versatel maakt deel uit van die strategie.''

De vraag is waarom De Mol Versatel dan niet volledig overneemt. Volgens Van den Wall Bake is dat niet nodig. ,,Als een partij Versatel wil overnemen, dan moet deze zaken doen met De Mol. De Mol kan de overname blokkeren als de overnemende partij niet aan de eisen van De Mol wil voldoen. Hij speelt, moet ik zeggen, dit spel slim en intelligent.''

De vergroting van het belang van Talpa in Versatel blijkt uit gegevens op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Mol moet ongeveer 85 miljoen aandelen hebben bijgekocht. Tegen een gemiddelde koers van ongeveer 2 euro per aandeel heeft deze investering De Mol zo'n 170 miljoen euro gekost.

Beleggingsanalisten hebben eerder gezegd dat Versatel een interessante overnamekandidaat is voor Europese rivalen die op de Nederlandse telecommarkt voet aan de grond willen krijgen. Bij een overname van Versatel zal een flinke premie boven op de huidige aandelenkoers worden betaald, verwachten zij.