Confrontatiepolitiek met Rusland moet stoppen

Volgens mijn Oekraïense bronnen deugen beide presidentskandidaten daar niet, maar wij geloven liever in het knap geënsceneerde anjerrevolutiedraaiboek met als hoofdpersoon een lelieblanke Joesjtsjenko en een inktzwarte Janoekovitsj. Joesjtsjenko zou worden gesteund door de nationalisten (lees fascistische) partij. Gezien het zwarte oorlogsverleden van (west)-Oekraïne lijkt het geen luxe eens wat kritischer naar de achterban van Joesjtsjenko te kijken. Soros, volgens The Guardian de financier van dit spektakel, zal wel de enige zijn die door nieuwe valutaspeculaties van de omwenteling gaat profiteren.

Dat neemt niet weg dat de verkiezingen frauduleus waren. Nergens ter wereld gaan die in één keer goed als er geen democratische traditie is, dus ook niet in Oekraïne. In plaats van het democratiseringsproces te forceren met het risico van opsplitsing van het land, was het beter geweest een overgangsperiode te creëren waarin beide kandidaten aan het bewind waren geweest met de opdracht nieuwe verkiezingen voor te bereiden en aandacht te besteden aan de Russische belangen aan de oostkant.

Rusland waarover door minister Bot en oud-diplomaat en EU-gezant Biegman zo badinerend wordt gedaan: wat zal je daar nog rekening mee houden, toch geen wereldmacht meer nietwaar? ziet Europa alsmaar naar het oosten oprukken, wat in het geval van Oekraïne extra gevoelig ligt omdat Kiev de eerste Russische hoofdstad was en de Krim zelfs, tot voor Chroesjtsjov het in een dronken bui aan Oekraïne weggaf, altijd Russisch is geweest.

Rusland ziet opnieuw een Europees land ontstaan, waarin weer een grote Russische bevolkingsminderheid als tweederangs burgers gaat worden behandeld, zoals dat in Estland, Letland en Litouwen met miljoenen etnische Russen met medeweten van Europa gebeurt. Dan is er nog de Russische enclave Kalingrad aan de Oostzee, inmiddels door de Europese landen Polen en Litouwen omgeven, waar door Europees getreiter de Russen zonder visum hun eigen land niet meer in kunnen. En dan hebben we botte Bot zelf die na het gijzelingsdrama in Beslan met honderden dode schoolkinderen Rusland op hoge toon om opheldering vroeg in plaats van zijn medeleven te betuigen. Het zou geen verbazing wekken als Rusland even zijn buik vol heeft van Europa en van meneer Bot in het bijzonder. De exporteurs van bloemen, groenten en fruit naar Rusland weten daarvan mee te praten. De Koude Oorlog is voorbij heren! Stop de confrontatiepolitiek en het landjepik richting Moskou. Doe als de ondernemers en investeer in (samenwerking met) Rusland in plaats van Poetin zo in het nauw te brengen dat het perspectief van naar het Westen rollende tanks weer in zicht komt.

    • Mr. M.A.W.L. Povel