AZ en Ajax verkleinen achterstand

AZ is dankzij een gemakkelijke overwinning op FC Twente dit weekeinde twee punten ingelopen op lijstaanvoerder PSV, dat gelijkspeelde bij Feyenoord. De Alkmaarse voetbalploeg, tweede in de competitie, wist zoals zo vaak dit seizoen vroeg te scoren. Het eerste doelpunt was na vijf minuten een feit. De eindstand kwam uit op 5-0.

FC Twente miste zaterdagavond drie basisspelers. Cziommer, N'Kufo en Culina waren geblesseerd. Bij AZ was iedereen weer speelklaar en keerde Buskermolen terug in de basis. Bij de eerste twee treffers raakte Twentes verdediger Touzani de bal het laatste aan. Eerst bij een intikker van Meerdink en later bij een kopbal Sektioui. Na rust voerden Perez (2) en Landzaat (met zijn 24ste doeltreffende strafschop) de score op.

Ajax zegevierde gisteren over een stug verdedigend Vitesse met slechts 1-0. Spits Babel scoorde twee minuten voor tijd nadat keeper Jevric een kopbal van Van der Vaart had afgeweerd. Aan beide kanten werden doelkansen gemorst en in de tweede helft nam trainer Koeman risico door met vier aanvallers op zoek te gaan naar het bevrijdende doelpunt. Babel scoorde in de slotfase. Koeman: ,,We hebben het geluk gezocht en uiteindelijk ook gekregen.''

Met de zwaarbevochten zege op de Arnhemmers heeft Koeman bijna bereikt wat hij een aantal weken geleden wilde bereiken. Na het 2-2 gelijkspel in de Champions League tegen Bayern München weet Ajax sinds afgelopen woensdag dat het na de winter nog steeds Europees voetbal speelt. Als volgende week van FC Groningen wordt gewonnen, kan Ajax na de winterstop aansluiting vinden bij de top van de eredivisie.

De ploeg van de coach Koeman is twee punten ingelopen op PSV en bracht de afstand op de koploper tot acht punten terug. Ajax staat nog altijd vijf punten achter op AZ en heeft drie punten meer dan Feyenoord dat nog steeds de vierde plaatst inneemt. Heerenveen is vijfde, na een 1-0 zege afgelopen vrijdag op FC Groningen.

Onderin de ranglijst behaalde De Graafschap de eerste overwinning, tegen NEC werd het 3-2 door doelpunten van Magno, Van Leerdam en De Graef. Tininho en Denneboom scoorden tegen. Het gevolg van de overwinning was dat De Graafschap de laatste plaats over deed aan RBC Roosendaal, op doelsaldo. RBC verloor met 3-1 bij Roda JC. Christiano, Koné en Sergio scoorden bij een tegentreffer van Hertog.

Mede-degradatiekandidaat FC Den Bosch kon thuis geen punt veroveren op RKC. Het werd 0-2 door Hoogendorp en Janssen. De middenmoters Willem II en FC Utrecht hielden het bij 0-0. NAC miste veel kansen tegen ADO Den Haag. Alleen Boussaboun scoorde. ADO kwam gelijk door Swerts.