Atkinson winnares WK-titel squash

Vanessa Atkinson is er als eerste Nederlandse squashspeelster in geslaagd de wereldtitel te veroveren. In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur versloeg zij gisteren in de finale van de Women's World Open, het officieuze wereldkampioenschap, haar Australische tegenstandster Natalie Grinham met de setstanden 9-1, 9-1 en 9-5.

De 28-jarige Atkinson was de afgelopen week in Kuala Lumpur meer dan oppermachtig. Nadat de Nederlandse probleemloos de halve finale had bereikt, rekende ze daarin genadeloos af met Rachael Grinham, de nummer één van de wereldranglijst. De setstanden waren 9-0, 9-2 en 9-2. Een dag later had Atkinson in de finale net zo weinig moeite met haar zus Natalie Grinham.

,,Ik heb heel geduldig gespeeld'', zei Atkinson na afloop tegen het persbureau ANP. ,,Ik hield Natalie Grinham achterin het veld. Omdat ze enigszins vermoeid was, wilde ze voor de winner gaan, maar doordat ik erg scherp speelde, mislukte dat.''

De historische overwinning bracht Atkinson van haar stuk. ,,Tijdens de huldigingsceremonie was ik helemaal de kluts kwijt. Toen besefte ik pas wat ik gepresteerd had. Het is ongelooflijk. Dit is heel bijzonder, zeker voor iemand uit Nederland.''

Atkinson had in het Squash Complex van Kuala Lumpur slechts 33 minuten nodig om haar tegenstandster te verslaan. De eindzege leverde de Haagse speelster ruim 7.000 euro op. Daarnaast stijgt ze op 1 januari 2005 naar de tweede plek van de wereldranglijst. Ze hoeft dan alleen Rachael Grinham voor zich te dulden. ,,De nummer één van de wereld worden. Dat is mijn volgende doel'', aldus Atkinson.

Na het toernooi in Kuala Lumpur hoeft Atkinson anderhalve maand geen internationale toernooien te spelen. Dan kan ze het succesvolle jaar 2004 op zich laten inwerken. Dit jaar won ze meer toernooien dan in de negen voorgaande jaren bij elkaar.

Toch beangstigt die progressie Atkinson niet. ,,Nee, ik voel helemaal geen druk. Dat is misschien ook de verklaring, dat ik heel relaxed ben. Als ik thuis ben, neem ik bewust afstand van de sport. Het is niet alleen squash, squash, squash. Ik besef dat het verwachtingspatroon nu wel gaat stijgen, maar dat is niet zo erg.''

De Women's World Open behoort samen met de British Open tot de belangrijkste squashtoernooien. De overwinning in Singapore is dan ook een mijlpaal in de carrière van Atkinson. Vol trots stelt ze vast: ,,Nu sta ik echt in de geschiedenisboeken van het squash.''

Squashspeelster Atkinson is geboren in Engeland en verhuisde op tienjarige leeftijd met haar ouders naar Nederland. Ze werd in haar tweede vaderland in totaal zeven keer nationale kampioene in haar favoriete tak van sport.