Arabieren: eerst Palestijnse zaak, dan hervormen

Amerikaanse aansporingen tot hervormingen in het Midden-Oosten zijn zaterdag gebotst op de Arabische eis dat het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt opgelost. Tijdens het Forum voor de Toekomst in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, onderdeel van door Amerika geleide inspanningen om het Midden-Oosten te democratiseren, onderstreepte onder anderen de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, dat voor moslims ,,de westerse partijdigheid voor Israël het werkelijke probleem is''. Zijn Amerikaanse collega Colin Powell, die met Marokko als gastheer fungeerde, bracht daartegen in dat hervorming niet hoeft te wachten op oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict; sterker nog, dat hervorming niet kan wachten. ,,Wij allemaal worden geconfronteerd met de dagelijkse dreiging van terrorisme. Om de moorddadige extremisten in ons midden te verslaan, moeten we samenwerken om de oorzaken van wanhoop en frustratie aan te pakken die extremisten voor hun eigen doeleinden gebruiken'', zei hij.

Op een persconferentie na afloop van de eendaagse bijeenkomst erkende Powell dat ,,de situatie tussen de Israëliërs en de Palestijnen'' de grootste uitdaging vormt in de regio. Maar ,,we kunnen er niet omheen dat hervorming moet doorgaan [..] Een kind dat onderwijs nodig heeft en geen nuttig lid van de maatschappij zal zijn zonder dat onderwijs, heeft dat onderwijs nú nodig.''

Het oorspronkelijke Amerikaanse initiatief om democratisering in het Midden-Oosten te bevorderen is het afgelopen jaar afgezwakt, onder andere wegens tegenstand van de Arabische landen. Er ligt nu meer nadruk op economische en minder op politieke hervormingen. Tijdens het Forum, waaraan behalve islamitische landen onder andere ook de Europese Unie deelnam, werd met name gesproken over de strijd tegen het analfabetisme in de regio en tegen discriminatie van vrouwen.

Bahrein heeft aangeboden het volgende Forum voor de Toekomst te huisvesten. Europese functionarissen zeiden echter niet te willen dat het Forum wordt geïnstitutionaliseerd ten koste van het bestaande Euro-Mediterraan partnerschap.