Advocaat blij met elk punt

Degradatievoetbal in plaats van strijden om de prijzen, zo ziet de nabije toekomst van oud-bondscoach Dick Advocaat er waarschijnlijk uit bij Borussia Mönchengladbach.

De Nederlandse trainer van Borussia Mönchengladbach voorkwam gisteren met een 1-1 gelijkspel in het thuisduel tegen Bayer Leverkusen een kleine crisis bij zijn club. De Tsjechische spits Vaclav Sverkos schoot het beter voetballende Borussia Mönchengladbach voor 52.000 toeschouwers naar een meer dan verdiend gelijkspel. Na de eerste competitiehelft bezetten Die Fohlen echter een teleurstellende vijftiende plek op de ranglijst, met drie punten voorsprong op een degradatieplaats.

,,Ik heb spelers gezien die voor elkaar wilden vechten'', complimenteerde Dick Advocaat zijn ploeg. De Haagse oefenmeester had voor aanvang van de wedstrijd voor een verrassing gezorgd door vaste doelman Darius Kampa te vervangen door bankzitter Michael Melka. Advocaat: ,,Het gaat niet om individuen, het gaat om de ploeg. En die was gedisciplineerd genoeg om het Leverkusen erg lastig te maken. Ik hoop dat we de weg omhoog hebben ingeslagen.''

Advocaat werd begin vorige maand opvolger van Holger Fach en begon met een 1-1 gelijkspel bij Mainz 05, terwijl de week daarop 1. FC Nürnberg werd verslagen. Daarna volgden echter drie nederlagen op rij, waarbij vooral de 6-0 vorige week tegen Hertha BSC in Berlijn in het oog sprong. De ploeg van Advocaat speelde een uur lang redelijk, stond met 1-0 achter, maar stortte na de tweede tegentreffer in elkaar.

In de Duitse pers bleef Advocaat het vertrouwen uitspreken in zijn ploeg, maar intern drong hij op versterkingen aan. Het is inmiddels geen geheim meer dat de oud-bondscoach van het Nederlands elftal, die bij Borussia Mönchengladbach een verbintenis tot de zomer van 2007 tekende, contractueel liet vastleggen dat hij in de winterstop versterkingen mag halen. Op het lijstje van Advocaat prijken de namen van de Feyenoorders Thomas Buffel en Danko Lazovic en Ajacied Wesley Sonck. In München voerde Advocaat twee weken geleden een gesprek met de geblesseerde Braziliaan Giovane Elber, de spits van Olympique Lyon en ex-topscorer van Bayern. Deze week kreeg Advocaat zijn eerste concrete versterking in de persoon van middenvelder Jorg Böhme, die transfervrij overkomt van Schalke 04. De tienvoudige international, pas beschikbaar na de winterstop, moet met zijn gevreesde linkerbeen zorgen voor voorzetten vanaf de vleugels.

Advocaat zegt het niet hardop, maar hij lijkt moeite te hebben met de beperkte mogelijkheden bij Borussia. Hij kon bij PSV, Glasgow Rangers en het Nederlands elftal putten uit een rijk arsenaal aan spelers. Bij Borussia moet hij het doen met oude vedetten en een stel middelmatige voetballers. Slechts de 21-jarige spits Vaclav Sverkos is een groot talent, terwijl de 31-jarige routinier Oliver Neuville als enige regelmatig scoort.

In naam is Borussia nog altijd een topclub, maar daarvan is al ruim een decennium weinig van te merken. De club werd vijf keer landskampioen, de laatste keer gebeurde dat in 1977. De beker was in 1995 een prooi voor de club, die de laatste twaalf jaar negen trainers versleet. Volgens Hans Meyer, oud-trainer van onder andere FC Twente en Borussia Mönchengladbach, is Advocaat bezig met een lastige klus. ,,Ik acht hem ook zonder meer in staat om Borussia naar de middenmoot te loodsen. Ik vraag me echter af of de club kan voldoen aan zijn verwachtingen. Advocaat is gewend om prijzen te pakken en minimaal Europees voetbal te spelen. De selectie is momenteel niet goed genoeg voor een plek bij de beste vijf van de Bundesliga.''

Met het gloednieuwe en deze zomer in gebruik genomen Borussia Park-stadion hoopt de club weer op een glorierijke toekomst in de Bundesliga en mogelijk Europa. De bouw van het nieuwe onderkomen (capaciteit: 56.000 plaatsen, waarvan de meeste overdekte zitplaatsen) kostte Borussia 87 miljoen euro. Veel geld voor een club die vijf jaar geleden nog gebukt ging onder een schuldenlast van 30 miljoen euro. ,,Gelukkig zijn we nu weer financieel gezond'', aldus sportdirecteur Christian Hochstätter, die van 1982 tot 1998 als speler actief was voor Borussia Mönchengladbach. ,,Dankzij het nieuwe stadion zijn de inkomsten uit sponsoring en business-activiteiten enorm gestegen.''

Hochstätter doelt op onder meer het sponsorcontract met hoofdsponsor en bierbrouwer Jever, dat goed is voor 3,5 miljoen euro per jaar. Daardoor werkt Borussia met een geschatte begroting van 35 miljoen euro. Hochstätter heeft geen heimwee naar het oude stadion van Borussia, gelegen vlakbij het nieuwe Borussia Park. ,,Am Bökelberg droop de historie ervan af, maar het was een bouwvallig stadion. Bovendien pasten er maar 35.000 mensen in. We proberen nu de basis te leggen voor een toekomst waarin we nauwelijks meer degradatiezorgen kennen. Momenteel staan we er niet geweldig voor, maar ik ben ervan overtuigd dat we met Dick Advocaat goede prestaties gaan boeken.''

    • Marcel Abrahams