Xzibit:

Wanneer rapper Xzibit op het nummer `Cold World' van zijn vijfde album ineens overschakelt van het gewelddadige drugsmilieu in de Amerikaanse achterbuurten naar een gezin in Irak dat te weinig geld heeft om te vluchten voor de bommen van Bush, maakt hij een scherper politiek statement dan al zijn collega's met hun loze samenzweringstheorietjes van de afgelopen maanden. Helaas blijft de rapper, die het vooral van zijn krachtige stem moet hebben, op dit album verder steken in overbekende, lamlendige verhaaltjes over pistolen en gewillige dames. Zijn oude mentor Dr. Dre is ditmaal afwezig, maar diens invloed druipt nog steeds van het gehele album af. Zonder de hand van de meester klinken de harde drums, dreigende bassen en springerige akkoordjes echter als een zielloos, ongeïnspireerd aftreksel. De presentator van het MTV-programma `Pimp My Ride' kan, zo blijkt uit dit album, zelf ook wel een drastische make-over gebruiken.

Weapons Of Mass Destruction

(Columbia/Sony)**

    • Saul van Stapele