Werkweigering?

Ajacied Rafael van der Vaart wilde deze week in het Champions League-duel met Bayern München niet als linksbuiten spelen, waarop trainer Koeman hem de aanvoerdersband ontnam. Weigerde Van der Vaart zijn werk te doen?

Frank van den Wall Bake, sportmarketingdeskundige: ,,De weigering van Van der Vaart is pijnlijk voor Ajax, al valt de schade te overzien. Van der Vaart is namelijk bezig aan een matig seizoen en heeft de afgelopen jaren aan glans verloren. Hij heeft zich in ieder geval in een kwetsbare positie gemanoeuvreerd. Er is al een boek over hem geschreven, hij heeft een relatie met een bekende actrice – aan die factoren worden zijn prestaties afgemeten. Heel voetbalminnend Nederland is teleurgesteld over zijn progressie als voetballer. Het feit dat hij om tactische redenen niet wilde spelen tegen Bayern München grenst aan werkweigering. Miusschien wil hij wel op deze manier een vertrek uit Amsterdam forceren.''

Paul Foortse, topsportadviseur: ,,Het meest vervelende aan de hele zaak is dat Van der Vaart zijn elftal in de steek laat. De letter van de wet is nooit belangrijker dan de geest van het elftal. Als elke voetballer zelf gaat bepalen op welke plek hij speelt, krijg je vreemde opstellingen. Van der Vaart gedraagt zich als een over het paard getilde speler. Toen ik een kleine jongen was, verzamelde ik foto's van bekende voetballers. Van oud-Oranje-speler Jan Klaassens kreeg ik twee foto's en een handgeschreven brief. Klaassens besefte hoe belangrijk zijn achterban was. Die realiteitszin mis ik bij de jonge spelers van tegenwoordig. Over Van der Vaart is zelfs al een boek geschreven, met als titel 'Fenomeen'. Nou, Mozart was een fenomeen, maar Van der Vaart is dat absoluut niet.''

Rico Schuijers, sportpsycholoog: ,,Het is heel moeilijk om aan te geven wat er in een groepsproces gaat veranderen als de aanvoerder moet plaatsmaken voor een andere captain. De pikorde speelt natuurlijk een belangrijke rol in iedere ploeg. Toch zul je het naadje van de kous moeten weten om een eensluidend oordeel te geven over de actie van Van der Vaart en de reacties daarop. Uit welke individuen bestaat een groep? Ziet een trainer de aanvoerder als een verlengstuk van zichzelf of juist niet? Het is in ieder geval zonneklaar dat als de aanvoerdersband midden in een seizoen verruilt van eigenaar, er sprake is van een zeer ingrijpende gebeurtenis.''

Ton van Dalen, voetbalmakelaar: ,,In het geval van Van der Vaart is er geen sprake van werkweigering. Het is mij in ieder geval niet duidelijk geworden dat hij absoluut niet wilde voetballen. Hij wilde niet spelen op een bepaalde positie, dat kan gebeuren. Als een voetballer zich niet gelukkig voelt op een bepaalde plek, kan ik begrijpen dat hij de trainer verzoekt om hem daar dan ook niet neer te zetten. Van der Vaart lijkt me niet het type dat weigert om te voetballen. Los daarvan bewijst hij zichzelf geen dienst met zijn actie. Hij maakt geen geweldig seizoen door. Ik denk ook niet dat hij een vertrek forceert, want welke club zou hem nu moeten inlijven? De Zuid-Europese topclubs zitten momenteel echt niet te wachten op Rafael van der Vaart. Trainer Koeman voert nu de spanning op bij zijn ploeg, dat zegt ook wel iets over de lastige periode waarin Ajax verkeert. Van der Vaart is nog erg jong, maar het lijkt of hij te snel volwassen is geworden.''

Ton Boot, basketbalcoach van Groningen: ,,Van der Vaart vindt zichzelf kennelijk belangrijker dan de rest van de ploeg. Als hij niet op de linksbuitenpositie wil spelen, moet hij dat maar contractueel laten vastleggen. Ik begrijp dat ze bij Ajax nu weer een goed gesprek met hem achter de rug hebben. Ik word zo langzamerhand moe van al die goede gesprekken. Wat Van der Vaart deed, kan niet! Als trainer heb ik het in mijn hele loopbaan nog nooit meegemaakt dat een speler weigerde op een bepaalde plek te spelen. Het was een goede beslissing van trainer Koeman om Van der Vaart de aanvoerdersband te ontnemen. Van der Vaart moet meer aan de club denken, en minder aan zichzelf. Het is onbegrijpelijk dat hij Ajax dit aandoet, terwijl de club in een moeilijke periode zit.''