Weer goud op estafette voor Nederland

De Nederlandse zwemsters hebben bij de Europese titelstrijd kortebaan in Wenen de titel op de 4x50 meter vrij geprolongeerd. Het is de derde medaille voor Nederland bij dit EK.

Eerder wonnen Mark Veens en Marleen Veldhuis zilver op respectievelijk de 50 en 100 meter vrij. Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Marleen Veldhuis legden de estafette af in een tijd van 1.37,97. Duitsland eindigde als tweede (1.38,52), Zweden werd derde (1.38,76).

Veldhuis holde gisteren in de Wiener Stadthalle bijna letterlijk van de ene naar de andere race. Na de huldiging van de 100 vrij moest ze in alle haast aan de start van de 50 meter vlinderslag verschijnen. Een klein kwartier na haar vijfde plek op deze discipline moest ze in de estafette opnieuw aantreden. Samen met de drie andere zwemsters prolongeerde zij de titel die Nederland vorig jaar in Ierland met een wereldrecord pakte. ,,Het waren geen optimale omstandigheden, maar juist daarom wilde ik toch laten zien dat ik het aankon'', zei Veldhuis.

Coach Fedor Hes wilde het missen van de titel op de 100 vrij niet aan de vele starts van Veldhuis toeschrijven. ,,Het gaat er vooral om dat ze haar kop koel moet leren houden en moet leren onder druk te presteren.'' Veldhuis lag afhankelijk op koers voor goud, maar werd in de laatste meters toch weer gepasseerd door Malia Metella. De Française versloeg de Twentse vorig jaar ook al in Dublin. ,,Ik had op de 100 vrij heel graag goud willen winnen'', verzuchtte Veldhuis na afloop van haar zilveren race op het koningsnummer. ,,Maar ik kon gewoon niet harder. Na zestig meter voelde ik me al verzuren, daarom kan ik niet anders dan tevreden zijn. Ik heb er alles uitgehaald wat er inzat.''

Joris Keizer eindigde gisteren als vijfde in de finale van de 100 meter vlinder. Hij kwam tot een tijd van 52,77 seconden, precies een seconde boven zijn Nederlands record. De Duitser Thomas Rupprath won het goud in 50,67 en begint de uitblinker van de zwemkampioenschappen te worden. Behalve het goud op vlinderslag boekte hij gisteren ook een wereldrecord op 50 meter rugslag. Hij finishte in 23,27, waarmee hij 0,04 seconde sneller was dan de oude recordtijd van de Australiër Matthew Welsh.

Mark Veens, die gisteren zilver behaalde op de 50 meter vrij, kwalificeerde zich als zevende voor de finale van de 100 meter vrij. De finale staat vandaag op het programma.