Vuurwerk bij EADS

Noël Forgéard kon wel eens zijn eigen promotie hebben gedwarsboomd. Een woordvoerder van de Airbus-topman, die het nieuwe hoofd van EADS wil worden, zegt dat er sprake zal zijn van een ,,terreurevenwicht'' als Forgéard niet in zijn eentje de leiding van het Frans-Duitse defensieconcern op zich kan nemen.

Het is niet duidelijk wat dit inhoudt.

Maar het is opgevat als een signaal dat hij niet zou kunnen samenwerken met een Duitse mede-topman. Dat is een behoorlijk zware belediging aan het adres van DaimlerChrysler, dat 30 procent van EADS in handen heeft. De Duitse autoproducent had de Franse pogingen al afgewezen om de tweeledige managementstructuur te schrappen.

Forgéard loopt eveneens het risico dat hij Arnaud Lagardère, die de houdstermaatschappij voor de Franse belangen leidt, in een lastige positie brengt. Forgéard is nog niet aangewezen als de opvolger van Camus. Het voortdurende gemanoeuvreer van Forgéard maakt het makkelijker voor Lagardère om zich achter een andere kandidaat op te stellen.

    • Marianne Brun-Rovet