Vreugdevuur der ijdelheden

SPONGEBOB GESTOLEN

In Nederland worden er weleens lingeriereclameposters uit bushokjes gestolen, maar in Amerika is alles groter. Daar stelen fans drie meter hoge, 23 kilo zware Spongebob Squarepants opblaasballonnen van de Burger King. Een enkeling laat een briefje over het gewenste losgeld achter (`tien krabburgers'), maar het lijkt erop dat de meeste dieven hun trofee via internet proberen te verkopen. Op eBay staan diverse Enorme Spongebob Opblaasbare Burger King Party Ballonnen te koop, sommige met het predikaat `authentiek gestolen'. Ze doen tussen de vijftig en de duizend dollar. Het Hyatt Hotel in Los Angeles, waar een paar maanden geleden een hotelhoge afbeelding van de gele spons op geschilderd werd, staat voor zover bekend nog op zijn plaats.

VAN GOGH BEZONGEN

,,Geweld kun je niet toeschrijven aan welke religie dan ook/ vrije meningsuiting is opgegaan in rook.'' Rapper Salih Toprak, zanger van de titelsong van Theo van Gogh's vorige film Cool!, heeft een nummer opgenomen over de moord op Van Gogh. De single Tot hier en niet verder komt waarschijnlijk eind volgende week uit, als de videoclip af is. De titel is een verwijzing naar de toespraak die minister Rita Verdonk tijdens de lawaaierige herdenkingsbijeenkomst voor Van Gogh op 2 november op de Dam hield. De clip wordt geregisseerd door Thomas Kist, Van Goghs vaste cameraman, en er zijn allerlei bekende Nederlanders in te zien: Rita Verdonk zelf, maar ook Joop Wijn, Rob Oudkerk, Peter R. de Vries, Georgina Verbaan en Thijs Römer. De opname van het nummer is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en het Contactorgaan Moslims en Overheid en de opbrengst wordt waarschijnlijk gebruikt om een `rap battle' te organiseren, een rapwedstrijd waarbij jongeren elkaar verbaal te slim af proberen te zijn. Volgens een woordvoerder van Dexter Communicatie, het bedrijf dat Cool! mede produceerde, is dat een mooie manier voor jongeren om met elkaar in debat te gaan. Zanger Salih Toprak geeft zelf al enige tijd `rapclinics', waarbij hij mensen leert om teksten te schrijven en te rappen. Meer informatie daarover is te vinden op zijn website: www.toprak.nl.

VAN GOGH GEVERNISSEERD

Morgen vindt de besloten première plaats van de nieuwe film van Theo van Gogh, 0605, over de moord op Pim Fortuyn; daarna is de film voor het gewone publiek eerst via internet te zien (vanaf woensdag, vanaf €3,99) en pas later in filmtheaters. Op de site van sponsor Tiscali staat hoe het precies werkt; ook is er allerlei informatie over de film te vinden, zoals een dagboek van Theo van Gogh (www.tiscali.nl/entertainment/0605/default.asp). Het is voor het eerst dat een film op internet in première gaat.