Van Amsterdam naar Twente en weer terug

Een zeer opmerkelijke transfer in fysicaland: Ad Lagendijk en Willem Vos verlaten de Universiteit Twente en zetten hun onderzoek voort op het Amsterdamse Amolf, het instituut voor atoom- en molecuulfysica. Het vertrek betekent het einde van de groep Complexe Fotonische Systemen van de UT, een Twents paradepaardje. Ad Lagendijk won in 2002 de Spinozaprijs, Willem Vos haalde afgelopen augustus het Journaal met onderzoek naar het opsluiten en `temmen' van licht in zogeheten fotonische kristallen. Informatietechnologie met licht is hot en Lagendijk en Vos timmeren met hun groep al jaren aan de weg.

Decaan Alfred Bliek, die donderdag het nieuws in UT-nieuws naar buiten bracht, stelt dat Lagendijk en Vos om ``persoonlijke'' redenen hun biezen pakken. Nadere informatie verstrekt hij niet. ``Het heeft niets met onze faciliteiten te maken.'' Het vertrek betekent niet het einde van de wereld, aldus Bliek, maar zorgt voor ``dynamiek''. ``Je kunt niet eeuwig met dezelfde mensen werken.''

De overstap is des te opmerkelijker omdat Lagendijk en Vos nog geen drie jaar geleden in Twente aan de slag gingen. Maart 2002 verkasten ze met meenemen van hun complete onderzoeksgroep (inclusief apparatuur) van de Universiteit van Amsterdam naar die van Twente. Dat was uit pure frustratie met het Amsterdamse werkklimaat, waar het Van der Waalslaboratorium vanwege problemen met asbest zijn deuren moest sluiten.

Nu keert het tweetal terug naar de hoofdstad. Niet naar de Universiteit van Amsterdam, maar naar het onderzoeksinstituut Amolf, beheerd door de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Lagendijk is daar een oude bekende: van 1987 tot 1996 was hij er hoofd van de groep atoom- en laserfysica. Reden voor de overstap zijn de faciliteiten die Amolf biedt. ``Nano-fotonica is een gebied dat we graag in huis hebben'', aldus directeur Bart Noordam, die het initiatief tot de transfer nam. ``Het gaat om fundamenteel onderzoek met een sterk innovatief karakter. De groep van Lagendijk en Vos past bij ons in een bredere bedding.''

Resteert de vraag hoe het met Twente verder moet. Een voorlichter benadrukt dat alleen Lagendijk en Vos verhuizen. Noordam weet wel beter. De apparatuur is voor 90 procent eigendom van de FOM en gaat naar Amsterdam. En de complete Twentse groep, zo'n twintig man sterk, was al bij Amolf te gast. Twente heeft het nakijken.

    • Dirk van Delft