Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Afscheid prins Bernhard. Rechtstreeks verslag van de bijzetting in het familiegraf van de woensdag 1 december overleden prins Bernhard in de Nieuwe Kerk in Delft. Rond kwart over twaalf zullen bij helder weer straaljagers in `missing-man'-formatie als afscheidsgroet over Delft vliegen. Rond 12.30 uur begint de kerkdienst. Na de kerkdienst kijken vrienden van de prins, onder wie Paul Fentener van Vlissingen, terug op de kerkdienst. Aan het eind van de midddag volgt een samenvatting van de begrafenisplechtigheden van eerder op de dag. Ned.2, 12.00-14.00u.; 17.00-17.52u. & herhaling morgen 10.50-12.05u.

Twee vandaag. Geheel gewijd aan de bijzetting van prins Bernhard in de Nieuwe Kerk in Delft. Verder blikken schrijver Tomas Ross en societyjournalist Thomas Lepeltak terug op het leven van de prins en de gebeurtenissen op deze dag. Ook een gesprek met Bernhards neef Prinz Armin zur Lippe op zijn middeleeuwse slot in het Duitse Detmold. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een gesprek tussen Peter Brusse en journalist René Zwaap over de uitvaartdienst van prins Bernhard. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Natuurlijk: Waterlanders. In deze tweede aflevering aandacht voor het restauratieplan van de Utrechtse Vecht. Ned.1, 16.10-16.35u.

Lucinda Lambton's Jamaican adventure. Reportage over de architectuur van Jamaica, grotendeels geworteld in het slavernijverleden. Met o.a. een bezoek aan Bob Marley's geboortehuis en een oude woning van de Engelse acteur en toneelschrijver Noel Cowards. BBC2, 20.40-21.40u.

Timewatch: How mad was king George? Over koning George III, de langst regerende vorst van Engeland. Was hij inderdaad de gestoorde figuur die Amerika verspeelde? BBC2, 21.40-22.30u.

Kurt & Courtney. Engelse documentaire van regisseur Nick Broomfield over de rockzanger Kurt Cobain nadat deze zelfmoord had gepleegd. Verschillende mensen uit Cobains vriendenkring praten over zijn leven en de complottheorie dat zijn vrouw Courtney Love hem heeft laten vermoorden. Veronica, 0.55-3.35u.

PRAATPROGRAMMA

Knevel op zaterdag. Aandacht voor de bijzetting van prins Bernhard en een reportage over het wildbeheer op de Veluwe. Ook de Koerdische advocate Leyla Zana die hoopt dat Turkije lid zal worden van de EU, omdat daardoor de Turken de mensenrechten van de Koerden zullen respecteren. Ned.1, 20.30-21.05u.

Het lagerhuis. Discussie over het afstaan van biologisch materiaal voor een landelijke DNA-bank; Turkije en de Europese Unie; en zieke werknemers met arbeidsgerelateerde klachten sneller helpen dan anderen. Ned.3, 21.05-22.00u.

Paul Rosenmöller en Geert Mak. Gesprek met schrijver en historicus Geert Mak over buitenlanderhaat, het politieke klimaat in Nederland, Amsterdam, Churchill en de ontstaansgeschiedenis van zijn boek Hoe God verdween uit Jorwerd. Ned.1, 22.40-23.13u.

AMUSEMENT & DRAMA

Komt dat schot. Finale tussen de 17-jarige Belg Floris Geerts en de 19-jarige Joris Coppes over wie het beste een voetbalwedstrijd kan verslaan. Met in de jury van sportverslaggevers Barbara Barend, Hugo Borst en Theo Reitsma. Ned.2, 19.25-20.05u.

De schatkamer. Tweede aflevering van een serie waarin bekende televisiepersoonlijkheden geconfronteerd worden met hun verleden. Vanavond met Catherine Keyl in o.a. haar eerste tv-reportage voor Hier & Nu en haar deelname aan spelletjes als Sterrenslag en Babbelonië. Ned.1, 19.30-20.00u.

FILM

.The Gold Rush (Charles Chaplin, 1925, VS). Klassiek meesterwerk van Chaplin en volgens menigeen zijn allerbeste film. De lotgevallen van Charlie als goudzoeker in Yukon kent talrijke onsterfelijke scènes, waaronder de consumptie van een gekookte schoen en het dansje van twee aan vorken geprikte broodjes. Georgia Hale is het onderwerp van Charlie's oerromantische liefde. VRT, 14.15-15.40u., zwart-wit.

.The Men (Fred Zinnemann, 1950, VS). Marlon Brando's charismatische filmdebuut is een intens, semi-documentair melodrama over gehandicapte oorlogsveteranen die zich in een kliniek proberen te verzoenen met hun lot. Brando acht zich niet meer geschikt voor relatie met toegewijde Teresa Wright. Omzichtige behandeling van seksuele invaliditeit. BBC2, 15.05-16.30u., zwart-wit.

.A Streetcar Named Desire (Elia Kazan, 1951, VS). Fameuze verfilming van stuk van Tennessee Williams maakte ster van Marlon Brando. Zijn dierlijke Stanley Kowalski belaagt in New Orleans wanhopige schoonzuster Blanche DuBois (Vivian Leigh): Method acting ontmoet Brits maniërisme. Oscars voor Leigh, Karl Malden en Kim Hunter. BBC2, 16.30-18.30u., zw.

Pearl Harbor (Michael Bay, 2001, VS). Poging om, volgens het stramien van Titanic, een beroemde episode uit de 20ste eeuw met grootscheepse middelen tot leven te brengen. De grootste Amerikaanse nederlaag vóór Vietnam wordt gereconstrueerd door de ogen van twee bevriende Amerikaanse piloten (Ben Affleck en Josh Hartnett) en de verpleegster (Kate Beckinsale) op wie beiden verliefd zijn. Net5, 21.00-0.20u., onderbroken door reclame.

Never Talk to Strangers (Peter Hall, 1995, VS). Amerikaans debuut van Britse theaterregisseur is psychologische thriller die clou ontleent aan het meervoudig persoonlijkheidssyndroom (MPS). In MPS gespecialiseerde psychiater Rebecca De Mornay wordt ondanks haar mensenschuwheid verliefd op Portoricaanse motorduivel Antonio Banderas en ziet dan haar eigen rouwadvertentie in de krant. Verzandt in modieus rommelpotje. VRT, 23.30-0.55u.

.En kaerlighedshistorie/Kira's Reason-A Love Story (Ole Christian Madsen & Mogens Rukov, 2001, Denemarken). Drama is wel omschreven als een Dogma-tegenhanger van A Woman under the Influence (John Cassavetes, 1974). Over de moeizame thuiskomst van een uit een psychiatrische inrichting ontslagen vrouw en haar echtgenoot. Ned.3, 0.10-1.50u.

RADIO

Knetterende letteren. Aandacht voor en schrijfproblemen van luisteraars en een gesprek met schrijver en illustrator Harrie Geelen over zijn tragikomische boek Nijlpaard Ellende, over het leven van de dertienjarige Sep Paffen. 747AM, 14.00-15.00u.

Opium. Gesprek met filmregisseur Jean van de Velde over het middeleeuwse sprookje Floris dat wellicht de komende bioscoophit wordt. Verder historicus Luuc Kooijmans over zijn biografie en expositie rond de Amsterdamse anatoom en verzamelaar van geprepareerde lichaamsdelen (penissen, kinderhoofden, ongeboren vruchten) Frederik Ruysch, die in de Gouden Eeuw leefde. En televisiemaker Aad van den Heuvel over de roman van Gabriel Garcia Márquez, Herinnering aan mijn droeve hoeren. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met een van de populairste zangers van Nederland, Marco Borsato. Radio 1, 0.04-1.00u.