Sprintster uit VS voor acht jaar geschorst

Voormalig sprintkampioene Michelle Collins is gisteren voor acht jaar uitgesloten van wedstrijden wegens gebruik van epo en THG. De atlete was in staat van beschuldiging gesteld naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar het grootscheepse dopingschandaal rond het bedrijf Balco.

De 33-jarige Collins, voormalig wereldkampioene op de 200 meter indoor, werd door een commissie van de Amerikaanse Arbitrage Associatie schuldig bevonden. In de ogen van de commissieleden was het Amerikaanse antidopingbureau USADA erin geslaagd aan te tonen dat Collins epo en THG had gebruikt.

De straf is opmerkelijk, omdat Collins nooit positief is bevonden. Tot voor kort konden Epo en THG niet of nauwelijks worden aangetoond bij controles. Terry Madden van USADA toonde zich gisteren tevreden met het oordeel: ,,De beslissing van de commissie geeft aan dat wetsovertreders worden gestraft. USADA gaat door met de bescherming van het overgrote deel van de Amerikaanse atleten dat zonder dopegebruik aan wedstrijden deelneemt.''

Het bedrijf Balco vormt het middelpunt in een groot Amerikaans dopingschandaal dat naast de atletieksport ook het honkbal en het American Football treft. Balco bracht de drug THG op de markt. Talrijke topsporters zijn na het ontdekken van het dopingnetwerk onderwerp van onderzoek. Onder hen bijvoorbeeld sprintster Marion Jones en haar partner Tim Montgomery, houder van het wereldrecord op de 100 meter.

Afgelopen week maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat het de beschuldigingen aan het adres van onder anderen olympisch kampioene Marion Jones over doping gaat onderzoeken. Als voor die aantijgingen voldoende bewijzen zijn, dan raakt de Amerikaanse atlete mogelijk haar drie gouden medailles van Sydney kwijt.

Sprintster Kelli White legde eerder als eerste een bekentenis af. Honkballer Barry Bonds gaf alleen toe producten van Balco te hebben gebruikt, alleen crèmes en olieën, en volkomen te goeder trouw. Als die middelen anabole steroïden hebben bevat dan had de bekende honkballer dat volgens zijn advocaat niet geweten.