Siberische lijster

Vogels determineren is een kwestie van vliegensvlug de beslissende kenmerken waarnemen. Het is een bezigheid van aankruisen en wegstrepen tegelijkertijd. Vooral bij twijfelgevallen of de mogelijke observatie van een zeldzame soort werkt deze methode goed. In de namiddag van zaterdag 27 november van dit jaar bespeurden we twee grote, lijsterachtige vogels in de Kroon's polder op Vlieland. Het leken kramsvogels, maar hun houding was minder recht. Bovendien treden kramsvogels altijd groepsgewijs op en dit was een tweetal. De kramsvogel is luidruchtig, van verre hoor je al het luide tsjak-tsjak. Dit stel was zwijgzaam. De kop was grijs als van een kramsvogel, en toch anders grijs. Donkerder, en vooral op de borst en kop van leiblauw tot bijna zwart. Ook valt de witte oogstreep op en ontbeert deze vogel de roestbruine rug. Het was beslist geen grote lijster, hoewel wij ook met deze soort overeenkomsten zagen. We slopen naderbij en stelden opnieuw de kijkers scherp. Ze vlogen weg en in een flits zagen we de witte, als getekende lijn over de ondervleugel. We konden het nauwelijks geloven, maar al deze kenmerken wijzen op de Siberische lijster (Turdus sibirica). In mijn notitieboek plaatste ik de waarneming, voorzien van een aarzelend vraagteken.

Illustratie:

Rein Stuurman (Zien is kennen!)

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks