Pure eenvoud

Probeer in Liverpool maar eens een taxi te nemen en níet op de achterbank bij een volle neef van Ringo Starr of een oud-klasgenoot van John Lennon te belanden. Het Beatles-toerisme heeft er een hoge vlucht genomen en zelfs wie daar niet voor gekomen was, moet aan het uitgestrekte havenfront van de Mersey rivier vaststellen dat inspiratie er nog onverminderd uit alle windstreken wordt aangevoerd. Ook na The Beatles is Liverpool een bloeiende muziekstad gebleven, als bakermat van interessante groepen als Echo & The Bunnymen, Frankie Goes To Hollywood, The La's en meer recent The Coral. Tot de sleutelfiguren van de Liverpoolse postpunk-muziekscene behoort Ian Broudie, medeoprichter van de invloedrijke groep Big In Japan en producer van het debuutalbum Crocodiles van Echo & The Bunnymen uit 1980. Zijn grootste successen scoorde Broudie in de jaren negentig met zijn eigen Britgroep The Lightning Seeds, bekend van het voetballied Three Lions. Na de gladde, met synthesizers en zoete zangkoortjes volgepropte muziek van Lightning Seeds keerde hij terug naar de basis, als producer van de betrekkelijk ongekunstelde muziek van de jonge groepen The Coral en The Zutons. Broudie zet zijn nieuwverworven hang naar pure, simpele muziek door op zijn solodebuut Tales Told by Ian Broudie dat in zijn kale, overwegend akoestische instrumentatie herinnert aan de tijdloze Britse folkrock van Nick Drake en Al Stewart. Prachtig melancholieke liedjes als `For no one' en `Smoke rings' voldoen aan het beproefde muzikantenadagium dat een goede popsong overeind moet blijven als je hem ontdoet van overbodige franje. Het opgewekte ritme van `Got no plans' en de uitbundige violen van `Super cinema' herinneren, met medewerking van diverse Corals en Zutons, aan de frisse wind die door de Mersey wordt aangevoerd en die ook Lennon & McCartney gevoeld moeten hebben. Titelnummer `Tales told' zou als zusje van `Julia' probleemloos op de Witte Dubbelelpee van The Beatles gepast hebben. Zo is de cirkel weer rond en kunnen taxichauffeurs in Liverpool zich blijven beroemen op hun illustere familiebanden.

Ian Broudie:

Tales Told by Ian Broudie

(Deltasonic/Sony)****

    • Jan Vollaard