Oppositiepartij in Mozambique eist nieuwe verkiezing

De grootste oppositiepartij in Mozambique, Renamo, wil dat de presidents- en parlementsverkiezingen van begin december over worden gedaan. Partijleider Afonso Dhlakama beschuldigt regeringspartij Frelimo van ,,grootscheepse fraude'' tijdens de verkiezingen van vorige week.

Dhlakama noemde op een persconferentie gisteren de verkiezingen ,,misdadig'' en eist dat vertrekkend president Joachim Chissano zes maanden langer aanblijft om nieuwe verkiezingen te organiseren. Afgelopen woensdag trok de voormalige rebellenbeweging Renamo haar waarnemers terug uit de stembureaus waar de stemmen werden geteld. Renamo beschuldigt Frelimo onder meer van gesjoemel met wachtwoorden voor de computers die de stemmen registreren. Ook denkt de partij dat kieslijsten in de gebieden waar Renamo populair is, zijn gemanipuleerd.

Internationale waarnemers spraken de afgelopen dagen over ,,eerlijke en vrije'' verkiezingen in Mozambique ondanks een aantal ongeregeldheden. Waarnemers van het Britse Gemenebest uitten wel hun bezorgdheid over de traagheid van het tellen van de stemmen. De vertragingen zouden kunnen leiden tot onnodige achterdocht, zeggen zij. De officiële uitslag wordt pas op 17 december bekendgemaakt.

Volgens voorlopige peilingen van de staatsradio, Radio Mozambique, heeft de presidentskandidaat van Frelimo, Armando Guebuza, een beslissende voorsprong op zijn concurrent. Zakenman Armondo Guebuza zou van ruim 60 procent van de stemmen zijn verzekerd. De 61-jarige Guebuza wil Joachim Chissano opvolgen die na 18 jaar presidentschap afscheid neemt.

De verkiezingen van begin december zijn de derde in Mozambique sinds het einde van de burgeroorlog tussen Renamo en Frelimo, twaalf jaar geleden. Bij de twee vorige verkiezingen klaagde Renamo eveneens over fraude. In 1999 won Frelimo met slechts 4 procent verschil. De verkiezingen van 1 en 2 december hadden een historisch lage opkomst van minder dan 50 procent. De Mozambikaanse regering wijt dat aan de zware regenbuien op de verkiezingsdagen.