OPEC vermindert productie van olie

Oliekartel OPEC zal de productie vanaf 1 januari met 1 miljoen vaten per dag verminderen. OPEC wil zo de recente daling van de olieprijs stoppen. Een verdere productiebeperking staat waarschijnlijk op de agenda tijdens de volgende OPEC-vergadering, eind januari.

De organisatie van olie-exporterende landen besloot gistermiddag zich weer te gaan houden aan de eigen productiequota. Deze voorzien in een olieproductie van 27 miljoen vaten per dag, ongeveer eenderde van de dagelijkse wereldwijde olieconsumptie.

OPEC pompt momenteel 28 miljoen vaten op, het hoogste peil in 25 jaar. De OPEC-leden besloten eerder dit jaar om de pompen vol open te zetten om zo de sterk opgelopen olieprijs te stabiliseren en om de dreiging van een olietekort te keren.

Die prijs daalde inderdaad, maar zover dat OPEC nu een productiebeperking doorvoert. ,,Dit is een preventieve maatregel. De voorraden van olie stijgen met een onredelijke snelheid'', zegt de Algerijnse olieminister Chakib Khelil.

De Saoedische olieminister Ali-al-Naimi zei dat OPEC de olieprijs niet hoog probeert te houden. ,,Wij proberen niet te bepalen waar de prijs heen moet, we willen een stabiele prijs.'' Een vat Brent-olie uit de Noordzee kostte gistermiddag 40,71 dollar, ver onder de 51 dollar van afgelopen zomer en 20 cent onder de prijs van donderdag. De daling kwam omdat OPEC niet – zoals sommigen vreesden – het officiële productieplafond naar beneden bijstelde.

Een verlaging van het quotum zou een verdere prijsdaling in het tweede kwartaal van 2005 moeten voorkomen. In dit kwartaal is de vraag naar olie traditioneel lager. Het energieagentschap IEA is noemt dit onzin. ,,De problemen met capaciteit en de onzekere geopolitieke situatie zullen niet zomaar verdwijnen'', aldus de IEA verwijzend naar twee belangrijke factoren voor de hoge olieprijs van afgelopen zomer.