Moordlustige konijnen in musical

De film Monty Python and the Holy Grail, in 1975 gemaakt door het gelijknamige Britse komediantengezelschap, wordt een theatermusical. Eind deze maand beginnen de proefvoorstellingen in Chicago, waarna de show vanaf februari te zien is in het Shubert-theater op Broadway. De première volgt volgend jaar op 17 maart.

Monty Python and the Holy Grail is een parodie op het mythische verhaal over koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel in het kasteel Camelot, en hun zoektocht naar de Heilige Graal. Het nieuwe script is geschreven door Eric Idle, een van de oorspronkelijke Python-leden. De musical krijgt de titel Spamalot, naar een zot lied dat ook al in de film werd gezongen: ,,We dine well here in Camelot / we eat jam and ham and Spam a lot...'' Idle heeft de drie songs uit de film gehandhaafd en ook nieuwe nummers geschreven, samen met componist John du Prez.

De andere leden van de Python-groep hebben gezegd het project toe te juichen, maar geen van hen speelt in de musical mee. Wel heeft John Cleese intussen de opnamen voltooid voor `de stem van God', die tijdens de show zal opklinken. De hoofdrollen zijn verdeeld over zes acteurs, onder wie Tim Curry (The Rocky Horror Picture Show) en David Hyde Pierce (Frasier), die ieder alle rollen spelen die in de film door de zes Pythons werden vertolkt.

,,Je ziet dus een Cleese-type, een Gilliam-type, een Jones-type, een Palin-type, een Idle-type en een Graham Chapman-type,'' aldus Eric Idle in het Amerikaanse theaterblad Playbill. ,,Een van de essentiële elementen in de Python-stijl is dat iedereen alles speelt.''

De film leent zich volgens Idle voor een musical-bewerking, omdat elke scène geschikt is om te eindigen met een song. Zo belooft hij zang en dans door moordlustige konijnen, ridders zonder benen, knights who say ni en andere verschijnselen uit de film. In het script is niet veel veranderd, zegt hij: ,,Je moet trouw blijven aan de fans, de puristen die dit willen zien. Er zijn er heel veel, want het is een populaire film. Het heeft dus geen zin daar te veel van af te wijken.''

Idle hoopt met Spamelot het succes te evenaren van de musical-klucht The Producers. ,,Ik ben blij dat het musical-genre weer grappig kan zijn,'' zegt Idle, ,,want het is jarenlang saai en stomvervelend geweest.''

    • Henk van Gelder