MOORD OF ZELFMOORD?

Was het moord of zelfmoord? Het laatste, beweerde Phil Spector een paar maanden geleden in het tijdschrift Esquire: actrice Lana Clarkson zou zichzelf op hun eerste afspraakje door het hoofd hebben geschoten na een bizar spelletje, waarbij ze onder meer het geladen pistool had gekust. Verder, zegt Phil, heeft autopsie uitgewezen dat de actrice alcohol had gedronken en de pijnstiller Vicodin had geslikt, alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Lana Clarkson wist helemaal niet meer wat ze deed.

De aanklager beweert dat Phil Spector Lana Clarkson wel degelijk heeft vermoord. De politie zou bloed- en kruitsporen op het lichaam van Phil hebben aangetroffen. Ook zou hij het pistool hebben schoongemaakt en elders hebben neergelegd.

En wat denkt de rechtbankjury ervan? Dat is een lastige vraag. Phil Spector staat op 16 december terecht. Maar is er een onafhankelijke jury te vinden, mensen die nog niet van deze geruchtmakende zaak hebben gehoord, die niet weten wie Phil Spector is, die niet onder de indruk zijn van zijn roem, die niet `I met him on a Monday and my heart stood still – da doo da ron ron, da doo da ron ron' kunnen meezingen?

De Californische rechter Larry Paul Fiddler denkt van wel. Volgens hem zijn er genoeg jonge mensen die nog nooit van Phil Spector hebben gehoord, die zijn grootste successen tenslotte in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw beleefde. Maar Spectors advocaten bestrijden die opvatting. Volgens hen is hij een ,,internationale ster''.