Miss Peru wint eerste democratische Miss World-verkiezing

De tante van Miss World is boos dat de verkiezing niet in Nederland op tv was, leest Paul Steenhuis.

De 20-jarige María Julia Mantilla García, miss Peru, is zaterdag in de Chinese tropische badplaats Sanya tot Miss World gekroond. Ze werd voor het eerst in de 54-jarige historie van de Miss World-verkiezing niet door een jury gekozen, maar door het tv-kijkend en internettend publiek, dat ook per telefoon en met sms kon stemmen (zie www.missworld.tv).

Op de tweede plaats eindigde Miss Dominicaanse Republiek, Claudia Julissa Cruz Rodrigues. Miss USA, Nancy Randall, werd derde.

Miss Peru versloeg 106 deelnemers uit even zoveel landen, en kreeg de kroon opgedrukt van Miss World van vorig jaar, Miss Ierland, Rosanna Davison, dochter van zanger Chris de Burgh.

Gekleed in een turquoise jurk blies de 20-jarige winnares – die lerares op een middelbare school wil worden – kusjes naar het publiek en ontving behalve de kroon ook een prijs van 100.000 dollar. Ze gaat zich een jaar lang inzetten voor liefdadigheidswerk onder hoede van de Miss World-organisatie.

Miss Nederland, de 24-jarige leerkracht Miranda Slabber uit Arnemuiden, haalde de selectie van de 15 finalekandidaten niet.

De eerste `democratische' Miss World-verkiezing was in 160 landen op tv te zien – maar niet in Nederland. Dit tot ergernis van de in Nederland woonachtige tante van de winnares, Estela Mantilla-Muusse uit Nieuwerkerk a/d IJssel. In een boze ingezonden brief in het Algemeen Dagblad schreef ze deze week: ,,Ik heb alle kanalen afgezocht, maar geen uitzending. Heb ik het gemist? Dat is jammer, zo kon ik niet zien dat mijn nichtje het won!

Ja, María Mantilla Garcia is mijn nichtje uit Peru – ik kom zelf uit Peru, Trujillo, net zoals zij, en woon al 20 jaar in Nederland. Jammer dat ik het niet direct kon meemaken. Waarom niet?

Is de emancipatie zo ver doorgeschoten dat je een missverkiezing moet missen? Er is toch niets mis mee om naar een mooie vrouw te kijken?

Dat is niet vrouwonvriendelijk en zeker niet discriminerend.''

In China is de Miss World-verkiezing in korte tijd zeer populair geworden, meldt de BBC. De organisatie week in 2002 uit naar de badplaats Sanya op het tropische Chinese eiland Hainan, nadat de miss-verkiezingen in Nigeria rellen veroorzaakten van fundamentalistische moslims, waarbij doden vielen.

De Britse Miss World-organisatrice Julia Morley heeft aangekondigd dat volgend jaar de verkiezingen weer in Sanya, China gehouden zullen worden.

Corine Vloet hervat haar column in januari.

    • Paul Steenhuis