Milaan

Na de prachtige tweede plaats op de Olympiade van Istanbul regent het uitnodigingen voor Team Oranje. Zo waren de heren afgelopen weekend te vinden in Milaan, waar ze meededen aan het sterk bezette internationale Olana viertallentoernooi. Nederland eindigde daar als vierde, een alleszins redelijk resultaat omdat het met een oningespeeld paar speelde: Ton Bakkeren en Louk Verhees. Het nevenpaar bestond wel uit een vast partnership: Bas Drijver en Maarten Schollaardt. Het toernooischema was Deens, wat inhield dat teams tegen elkaar moesten spelen die vlak bij elkaar in het klassement stonden. Zo ontmoette Team Oranje maar liefst vijf keer Team Allegra. De Nederlanders boekten drie kleine zeges, maar Allegra, met de Olympisch kampioenen Norberto Bocchi en Girogio Duboin in de gelederen, eiste de toernooioverwinning op. Het allerlaatste spel van het toernooi was de genadeklap:

Z/-

♠ 3

♡ V B 6 4 2

♦ 8

♣ V B 8 6 3 2

♠ H 8 4

♠ A V B 10 9 7 6

♡ 7 5

♡ H 10 3

♦ A H V 9 7 2

♦ 6 3

♣ A 5

♣ 9

♠ 5 2

♡ A 9 8

♦ B 10 5 4

♣ H 10 7 4

Open kamer

West

Noord

Oost

Zuid

Bakkeren

Bocchi

Verhees

Duboin

pas

1♦

1♡

4♠

pas

5♠

pas

6♠

a.p.

Wests 5♠ vroeg om een hartencontrole. In 6♠ waren twaalf slagen een fluitje van een cent, omdat de leider de ruitens vrijtroefde.

Geloten kamer

West

Noord

Oost

Zuid

Buratti

Drijver

Lanzarotti

Schollaardt

pas

1♦

2SA

4♠

5♡

6♠

pas

pas

dbl

a.p.

Over Schollaardts 5♡ had Andrea Buratti een probleem. Nu 5♠ zou puur competitive zijn. Daarom besloot hij na lang wikken wegen maar rechtstreeks tot klein slem schoppen. Een uitstekend bod. Gezien het aarzelende biedverloop en zijn partners 2SA (tweekleurenspel) geloofde zuid het echter niet meer. OW plus 1210 en zes imps winst voor de Italianen.

    • Jan van Cleeff