La Kinky Beat:

Reggae kan traag en klaaglijk klinken, men denke aan Bob Marley en zijn epigonen. Voor de lichtere vorm van reggae, springerig en kort van stof hebben we een voorbeeld dichter bij huis: het begin jaren tachtig razend populaire Doe Maar. Het uit Barcelona afkomstige La Kinky Beat, opgericht door leden van Manu Chao's band Radio Bemba, lijkt veel op Doe Maar. Maar dan extra snel afgespeeld: huppehuppehuppehuppe, alles-doen-we-in-galop. Het resultaat is dat meer dan de helft van de vijftien liedjes, in het Spaans en in het Engels, onder de drie minuten blijft. Een beetje hip-hop kijkt soms ook om de hoek maar het enige stuk dat echt afwijkt is `I come from', dat doet denken aan de vroege Velvet Underground. Een mooi uitrust-nummer voor de dansers die La Kinky Beat na vanavond in Den Bosch (W2) nog kunnen meemaken in Nijmegen, Brussel, Haarlem en tenslotte de Melkweg in Amsterdam (7/1).

Made in Barna

(Distr. LC Music)***

    • Frans van Leeuwen