Kerstbomen in de massaproductie

Geavanceerde technieken uit de horticultuur zijn nu ook doorgedrongen tot het domein van de Kerstman. Op de foto kleine boompjes van de Nordmann-spar (`Abies nordmanniana') die door onderzoekers van de Botanische Tuinen in Kopenhagen zijn opgekweekt. In het laboratorium zetten zij minuscule celklompjes van slechts 0,2 millimeter groot uit op een kunstmatige voedingsbodem. De weefselstukjes zijn afkomstig van een scheut van een volwassen spar. Onder gecontroleerde omstandigheden kweken de onderzoekers hieruit ziektevrije boompjes, feitelijk dus klonen.

De Nordmann-spar is erg gewild als kerstboom. Hij heeft zachte naalden die bovendien niet uitvallen als de boom in de warmte van de huiskamer wordt gezet. Denemarken is 's werelds grootste exporteur van Nordmann-sparren. Jaarlijks levert het tien miljoen bomen en meer dan 35.000 ton takken aan de kerstmarkten van andere Europese landen.