Helft moslims wil eigen partij

Iets meer dan de helft (51 procent) van de moslims in Nederland vindt dat er een moslimpartij moet komen. Een op de vijf moslims (20,9 procent) is tegen de oprichting van zo'n partij.

Dit blijkt uit onderzoek door het bureau Foquz Etnomarketing onder 488 moslims, in opdracht van televisieprogramma Nova.

Nederland telt bijna een miljoen moslims. De moslimpartij kan maximaal acht zetels behalen als iets meer dan de helft van de moslims die nu zegt een dergelijk initiatief te steunen, ook daadwerkelijk op de moslimpartij zou stemmen.

Bijna 30 procent van alle moslims vindt dat het programma van de partij op de sharia, de islamitische wetgeving, moet zijn gebaseerd. Ruim eenderde (34,2 procent) vindt dat dat juist niet moet.

Moslims in Nederland stemden bij de laatste parlementsverkiezingen, in januari 2003, vooral op de PvdA (32,4 procent) of stemden niet (31,8 procent). GroenLinks haalde 12,5 procent en het CDA 6,8 procent. Als er nu verkiezingen zonder een moslimpartij zouden worden gehouden, stemt 44,3 procent van de moslims op de PvdA. Van de ondervraagden vindt 45 procent dat hun geloofsgenoten in de huidige Tweede Kamer niet opkomen voor de belangen van moslims. Ruim 27 procent vindt dat ze dat wel doen.

De onderzoekers van Foquz keken ook naar de populariteit van de Amsterdamse wethouder Aboutaleb (PvdA). 18 Procent zegt op hem te zullen stemmen als hij op de Tweede-Kamerlijst van de sociaal-demcoraten komt; 32 procent zal niet op hem stemmen.

Verder vindt 71 procent van de ondervraagden dat het beledigen van de islam harder moet worden aangepakt. De helft van de moslims in Nederland voelt zich even veilig of onveilig als voor de moord op Theo van Gogh; 45,5 procent voelt zich minder veilig sinds 2 november.