Gekte in dolende familie

Een oude vader wordt in een `incontinentiepantalon' gehesen door een zangeres, terwijl twee jonge ouders kussend dansen met hun paar maanden oude baby. De dood en de hoop waren rond in de danstheatervoorstelling Le Salon van het Brusselse collectief Peeping Tom.

De luier wordt gedragen door de Rotterdamse acteur Simon Versnel, de jonge ouders zijn Gabriela Carrizo en Franck Chartier, beiden ex-dansers bij Alain Platel. Gedrieën richten zij in 1999 Peeping Tom op om al snel internationaal succes te oogsten met de productie Le Jardin. Qua stijl is hun werk enigszins verwant aan de melancholieke absurditeit van het Hans Hof Ensemble maar bij Peeping Tom is de dans belangrijker en vooral veel heftiger.

De familie in Le Salon, die nu een Europese tournee maakt, bestaat uit een uit huis geplaatste moeder, een aftakelende vader, de jonge ouders, zingende verpleegster Eurudike de Beul, die met gemak van klassiek naar Pink Floyd schakelt, en de elastieken danser Samuel Lefeuvre, die zichzelf acrobatisch afbeult door als een bezetene over de vloer te schuiven, of zich door Chartier laat bespringen. In een afgebladderde en lekkende salon wordt met lichamen gesold, wordt de valse piano onttakeld, slaat de gekte toe en waart de doodsangst rond.

Het eigenaardig universum van de dolende familieleden is schrijnend humoristisch. Zo tracht de vader zich te verstikken door een plastic tasje over zijn hoofd te doen, maar de ademnood eindigt hilarisch ondodelijk. De vader is geïnspireerd op Simon Versnels eigen, onlangs overleden vader. In één prachtige scène bij het opstaan uit bed, symboliseert een choreografie van `vergeet- en aarzelingsbewegingen' het hele beeld van ouderdom. In alle ontluistering en decorumverlies is het een liefdevolle ode aan Versnels vader. Degene die het wint van alle vervreemding is baby Uma, dochter van Carrizo en Chartier. Parmantig zwaait ze als volleerde actrice naar het publiek.

Wat Uma nog niet beseft, is dat zij het antwoord lijkt op alle angsten van volwassenen: ondanks verval is er hoop.

Voorstelling: Le Salon, door Peeping Tom. Gezien 10/12 Rotterdamse Schouwburg. Te zien: 27/4 Theater a/h Vrijthof, Maastricht. Inl. www.fransbrood.com

    • Ingrid van Frankenhuyzen