Eten met je oren

Sommige koks hebben het heel hoog in de bol. Zij beschouwen zichzelf als artiest, kunstenaar, uitvinder.

De opwinding rond de Spanjaard Ferran Adrià, ook wel het kokende genie, de keukengod, keukenpaus, koning van de creatieve keuken, de beste kok van deze planeet – zegt collega-god Joel Robuchon – is een beetje weggezakt. Er is een nieuwe Willie Wortel opgestaan. Heston Blumenthal, eigenaar en chef van restaurant Fat Duck in Bray, Berkshire, Engeland. Zoals Adrià al verklaarde: smaak is subjectief, het gaat om de totale beleving. Moet je volgens Adrià een gerecht lézen, Blumenthal gaat nog een stap verder. Je moet bij het eten óók je oren gebruiken. In samenwerking met een psycholoog bedacht hij dat gasten een koptelefoon op het hoofd krijgen, waaraan een klein microfoontje is bevestigd, zodat ze kunnen horen wát ze eten. Voor het beste resultaat en de juiste smaaksensatie moet je je mond tijdens het kauwen niet dicht doen, maar juist een beetje open laten staan. Bij dit eten-met-je-oren kun je kiezen uit verschillende soorten bijgeluid, die Blumenthal voor alle duidelijkheid van een naam heeft voorzien. Die achtergrondgeluiden heten: echo, grot, astronaut, kathedraal en kast onder trap. Ook is het mogelijk om via jouw koptelefoon te genieten van de eetgeluiden van je tafelgenoot. Voordeel van dit innovatieve idee: muzak en conversatie overbodig. Recept voor een voorgerecht met kraak. Snijd met een scherp mes een ruitjespatroon in de vette kant, het vel, van de eendeborst. Leg de borst op deze kant in een koekenpan of op een grillpan. Bak/gril het vlees op een middelmatig vuur ongeveer 8 minuten. Draai het vlees om en bak het nog een minuut of drie. Het is dan rosé van kleur. Schep het vlees uit de pan en laat het toegedekt door aluminiumfolie even rusten. Roerbak in het achtergebleven vet eerst de schoongemaakte kippenlevers in ongeveer 8 minuten nét gaar. Roer er tijdens het bakken de in plakjes gesneden paddestoelen door, waarbij de stelen zijn verwijderd. Verdeel de gewassen, gedroogde en in repen gesneden sla over de borden. Verdeel de in dunne plakjes gesneden eendenborst, de kippenlevers en paddestoelen over de sla. Eet bij dit maagvullende gerecht bijvoorbeeld warm, knapperig ciabattabrood.

Nodig: 250 g kippenlevers

1 kleine tamme eendeborst

250 g shii-take

circa 10 bladen Romainse sla

    • Anne Scheepmaker