Elefant:

De disco-drums, het transparante geluid en de tsj-tsj-gitaren – op het debuut van Elefant lijkt de Schotse groep Franz Ferdinand nooit ver weg. Elefant komt uit New York, en het kwartet heeft een zanger met een Argentijnse afkomst en een liefde voor alles wat Brits is. Daarom gunt hij zichzelf een flinke dosis melodrama in parels als `Tonight Let's Dance' en een Engels gevoel voor trends in de meeste andere liedjes van het Elefant-debuut Sunlight Makes Me Feel Paranoid. De cd duurt 32 minuten en in die tijd levert de groep tien liedjes. De nadrukkelijke basgitaar doet denken aan Joy Division en de gedragen stem heeft iets van Ian Curtis. Maar de stemming is uiteindelijk zonnig; het grote gebaar heeft een relaxt ritme en een lome reggae-gitaar (in het titelnummer). Bovendien zijn de melodieën weelderig. Hier is wellicht sprake van leed, maar zo aantrekkelijk verpakt dat je zonder mankeren mee wil lijden.

Sunlight Makes Me Feel Paranoid

(Kemado Records)***

    • Hester Carvalho