Dat is nou slapstick!

De gebroeders Joel en Ethan Coen zijn niet zulke praters, dus het is een plezier als ze op de dvd van The Ladykillers toch even aan het woord komen. Verwacht dan niet de gebruikelijke shoptalk over hoe geweldig het was om de film te maken en tot wat voor acteerhoogten de sterren zich nu weer hebben laten verleiden. Nee, ze geven uiterst serieus hun commentaar bij een kort filmpje over Danny Ferrington, de instrumentenbouwer die de klassieke renaissance-instrumenten namaakte die de bende van de hilarisch vermomde Tom Hanks a.k.a. professor Goldthwait Higginson Dorr een alibi verschaft om zich in de kelder van een eigenwijze oude zwarte dame op te houden. Vandaar is het maar enkele tientallen meters naar de kluis van het casino. En daarmee is meteen al het belangrijkste over deze elfde film van de bizarre broertjes gezegd.

The Ladykillers is gebaseerd op de gelijknamige caper comedy uit 1955, er moet geld worden geroofd en een neuzerig dametje op afstand worden gehouden. De film is bizar genoeg om nooit echt saai te worden, maar een van de betere Coens is het niet.

Gelukkig is er nog zoiets als `the slap reel', waarin een hele reeks (bloopers heten ze op de inlay) oorvijgen van oude dame Marva Munson op de verbaasde wangen van Marlon Wayans achter elkaar is gemonteerd: dat is nou slapstick!

Een dvd met een director's cut die het favoriete einde van de regisseur als `extra' opneemt: veel gekker moet het niet worden. Producent Jerry Bruckheimer denkt bij de woorden director's cut waarschijnlijk maar aan één ding: kassa, maar dat regisseur Antoine Fuqua (Training Day) dan ook nog zijn eigen, duistere draai aan de Arthur-mythe mee wilde geven, ging hem waarschijnlijk toch te ver. Dus heeft King Arthur 15 minuten meer bloederige gevechtsscènes gekregen en een leeftijdsaanduiding die van 12 naar 16 jaar is opgewaardeerd (in commercieel perspectief betekent dat: gedevalueerd, maar goed). Geen commentaarkanaal, dus naar het waarom blijft het gissen.

Fuqua's voorkeurseinde heet een `alternatief' einde, waarin Merlijn nog eens beklemtoont dat je iemands lot niet delen kan en de lucht verduisterd wordt door de as van Lancelots verbrande lichaam. Maar ja, mompelt Fuqua in de toelichting, het Amerikaanse testpubliek wilde wat vrolijkers, een bruiloft bijvoorbeeld. Dus zag de bioscoopbezoeker en ziet de dvd-kijker nog steeds hoe Arthur en Guinevère langdurig kussen en de massa juicht. Die krijgt altijd gelijk.

The Ladykillers

Film:***

Extra's:***

King Arthur

Film:***

Extra`s:***

    • Dana Linssen