Chatmeisje

Snoop Dog, Eminem en Tony Montana. Vergeet vooral niet Tony Montana uit Scarface – de film waarin een Cubaanse asielzoeker op jacht gaat naar The American Dream. Dat zijn mijn helden, zegt Vagho Matrosian (15).

Hij gaat verzitten. Duwt zijn schouders vooruit en trekt zijn haar strak achterover. Fronst zijn wenkbrauwen en zegt: ,,Mijn vrienden vinden dat ik zo op Tony Montana lijk.''

Vagho Matrosian kwam zes jaar geleden met zijn moeder uit Armenië. Een mensensmokkelaar reed hen naar Nederland. ,,Ik herinner me niks meer van Armenië. Mijn vader is er doodgemaakt, vertelde mijn moeder. Ik weet alleen nog zijn gezicht. Ze hebben ons huis platgebrand, heeft mijn moeder ook verteld. In Nederland hebben we asiel aangevraagd. Maar de politie kwam bij ons thuis en zei dat we weg moesten. En nu zijn we illegaal en proberen we het voor de laatste keer. Als we status krijgen, heeft mijn moeder beloofd, krijg ik een BMW.

,,Ik zit op het speciaal onderwijs en houd van autorijden. Supertof. Mijn asielzoekervrienden in Den Bosch hebben al een auto. We gaan vaak rondtoeren. We gaan ook naar het café, dan drink ik cola en fanta. Ik mag niet naar disco's, daarvoor moet je 18 zijn. Maar ik ben wel eens binnen geweest. En als het niet lukt, gaan we samen wat anders doen.

,,Bij mijn vrienden thuis is het ook cool. Ze hebben Playstation 2. En we internetten veel. Er staat een camera bij de computer. Da's lachen man: gekke bekken trekken en rapteksten chatten. Zo leren we meisjes kennen. Je stuurt elkaar een foto, geeft elkaar je nul-zes en als het twee belletjes leuk is, spreken we af in een café of op een station.

,,Zo heb ik mijn vriendinnetje ontmoet. Ze woont in Leiden, komt ook uit Armenië. Ze is christen en heeft al status. Ik heb een keer bij haar geslapen, op de logeerkamer natuurlijk. Mijn vrienden brengen me dan met de auto en komen me de volgende dag weer ophalen. Ze zeggen dat ik met haar moet trouwen, dan krijg ik status. Maar ik ben pas vijftien. If you get the money, zegt Tony Montana, you get the power. If you get the power, you get the women.''

Dit is het negende portret uit een serie over de 5.000 uitgeprocedeerde asielzoekers.

    • Wubby Luyendijk
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis