Bontgebreide sjaals

De wollen sjaal is terug, ziet Lukas Keijser. Zelfgebreid, zelfgekocht, of zelfgekregen.

Een aantal jaar geleden al in steden als Berlijn en Londen gesignaleerd en nu ook te zien op de Nederlandse straat: de bontgekleurde, gebreide wollen sjaal die over de jas wordt gedragen. Veel en verschillende mensen lopen ermee rond. Bij sommigen zijn ze zo lang dat ze tot aan de grond reiken, ook al zijn ze twee keer om de nek geslagen.

De sjaals zijn in allerlei winkels te krijgen. Bij de goedkope toeristenwinkel in de Amsterdamse Leidsestraat hangen rechttoe-rechtaan modellen in knalgeel met franjes aan de uiteinden. Bij duurdere winkels en exclusieve boetieks vind je geweven, gehaakte en gebreide exemplaren in allerlei kleurcombinaties, van supersonische wolsoorten en met ingewikkelde patronen. Het handwerk uit de tijd van de beroemde Hema-breiboeken is confectie geworden.

De gestreepte sjaal in ouderwetse kleuren van Stan (20) komt van de Bijenkorf. Hij kocht hem al een jaar of twee geleden. ,,Ik ben een echte sjalenman,'' zegt hij. ,,Zodra het een beetje koud wordt, haal ik er een uit de kast.'' Hij heeft er dan ook veel. Stan draagt de zijne op een colbert met een opvallende print, een hypermodische combinatie die je vaker ziet bij jonge, hippe jongens. Renée (22) draagt haar paarse exemplaar op een strakke retro ski-jas. Ze heeft hem zelf gebreid, ,,in twee dagen, met grote pennen en wol die ik in Denemarken heb gekocht''. Het resultaat: een sjaal met grove steek en gaatjes.

Slaan Stan en Renée hun sjaals een paar keer om de hals, dé manier tegenwoordig is hem als een lus om je nek te knopen. Justin (27) heeft dat toevallig zo. Deze Australiër die het kleurige breisel in Nepal kocht, is niet gewend aan kou en dus ook niet aan het dragen van sjaals. Zijn vriendin Christy bedacht hoe het moest. Ze zegt: ,,Het ziet er leuk uit en het is makkelijk zo.''

Ook Kim (23) die een heel lange roze sjaal met zilveren draadje heeft van H&M met een bijpassende muts, draagt de hare uit praktische overwegingen als een strop om de nek: ,,Hij zit lekker stevig en kan niet afwapperen.'' Kims 26-jarige naamgenoot doet hetzelfde, ,,want als je hem anders omknoopt, dan raak je erin verstrikt.''

Deze Kim kocht haar geweven sjaal van grof gesponnen wol, omdat ze hem zo mooi vond. Maar hij heeft wel één nadeel: ,,Hij kriebelt vreselijk.'' Ook daarmee gaan we terug in de tijd.

    • Lukas Keijser