Bont is niet van je oma, en nooit geweest ook 1

`Bont is niet meer van je oma' kopt NRC Handelsblad op 1 december. Nou, laten we wel wezen, bont is ook nooit van je oma geweest, bont is van dieren die het nodig hebben om te overleven.

Allerlei vrolijke, grappige, geestige, malle en lichtvoetige toepassingen van bont passeren de revue in het artikel. Sabeldieren, vossen en nertsen, haast nonchalant komen deze dieren voorbij als kraag, randje of stola. Totaal afwezig is informatie over waar al dat prachtige bont vandaan komt, dat er elk jaar miljoenen dieren sterven om te eindigen als kraag, mouw of muts. De ethische afweging of het aanvaardbaar is om in onze maatschappij dieren te doden voor een luxeproduct waarvoor veel alternatieven zijn, wordt totaal genegeerd. In het intro staat slechts dat bont omstreden blijft, maar dat `we niet zonder kunnen deze winter'. Bont is terecht een omstreden product. Dat niemand zonder kan is een onzinnige vaststelling; de enigen die niet zonder bont kunnen zijn de dieren. De volstrekte afwezigheid van enig besef over onethisch diergebruik bij de schrijfster straalt ook af op NRC Handelsblad, omdat het artikel kritiekloos geplaatst is.

    • Lieke Keller
    • Stichting Bont voor Dieren