Blij dat ik blijf

Jongeren, gehandicapten en vrouwen. Het Rijk voert actie voor betere kansen voor deze groepen, maar staat zelf niet vooraan in de rij. Percentueel neemt de overheid minder van deze mensen in dienst als rijksabtenaar. Slecht voorbeeld, vindt Kamerlid Jet Bussemaker. Vooral jongeren zijn minder te vinden op de loonlijst van het rijk. Daarentegen zijn kwetsbare groepen als etnische minderheden en ouderen oververtegenwoordigd. Grijs moet langer blijven, maar kan bij het Rijk beter eerder gaan.

Weg met het Zwitserleven-gevoel. Langer aan de bak kan ook leuk zijn. Ed Nijpels is voorzitter van `Grijs Werkt' en probeert werkgevers en werknemers te overtuigen. Niet met straffen, maar met prikkels. Voor werknemers en werkgevers. Die laatsten moeten weer investeren in ouderen, want die zijn productiever. Er komen subsidies. Ouderen moeten ook op ICT-cursus mogen, doorstromen naar een andere baan en vooral een ander gevoel krijgen. Blij dat ik Blijf.

Gratis kranten knagen flink aan de oplagecijfers van regionale dagbladen. Uitgevers Wegener en PCM gooien de abonnees, die over zijn op een hoop en laten Algemeen Dagblad, Haagsche Courant, Rotterdams Dagblad en andere regionale bladen fuseren. Eén krant, met regionale edities. `Iets nieuws', vinden de beide uitgevers. `Kostenbesparing met een face-lift' meent hoogleraar Van Vree. De vakbond van journalisten treurt om de in zijn ogen afnemende pluriformiteit. De krant blijft een mijnheer, maar weer met een andere naam.

De Chinezen hebben de buit binnen. Het Amerikaanse IBM verkoopt zijn divisie pc's aan het Chinese Lenovo. Het bedrijf is daarmee op weg naar de status van internationale multinational. Een ander uitzicht bood Neêrlands roerganger Balkenende zijn Chinese ambtgenoot Wen Jiabao. Op het opheffen van het wapenembargo tegen China. De oude strafmaatregel staat verdere economische bloei tussen China en de Europese Unie in de weg. Het vijftien jaar oude schot voor de boeg is uitgewerkt.

Eerder timmerde hij volgens de vakorganisaties aan de steigers van de sociale sloop. Het Museumplein overtuigde minister De Geus weer van de kracht van werkgevers en werknemers. Daarna stond hij pal voor de ondergrens van de AOW. Oudedagsvoorzieningen mogen niet flexibel. Maar nu wel voor bijstandsgerechtigden zonder diploma. De minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid biedt meer opleiding en begeleiding en minder minimumloon. Eerder noemde hij het minimumloon nog de sociale norm voor een fatsoenlijk bestaan. Nu met studiefinanciering voor de minima. De ministeriële ondergrenzen zijn volop in beweging.

    • Cees Verschure