Amerikaanse mobiele telefonie consolideert

Eindelijk is de tweede ronde van de consolidatie van de Amerikaanse mobieletelefoniesector werkelijk van start gegaan. Naar verluidt onderhandelen Sprint en Nextel over een fusie van gelijken. De beweegredenen voor het sluiten van een overeenkomst liggen voor de hand. Er kan flink worden bezuinigd en het daarmee verdiende geld kan worden ingezet in de strijd tegen de twee bedrijven die in deze sector de toon zetten, Verizon en Cingular.

De aandeelhouders van ieder van de twee bedrijven kunnen ongeveer 5 miljard dollar aan waarde tegemoet zien uit een fusie waarbij geen premie in het geding is. Daar hoeft niemand zijn neus voor op te halen.

Maar als er zoveel geld op het spel staat, moeten er meer kapers op de kust zijn. De voornaamste kandidaat is Verizon. De bezuinigingen en de omzetgroei die uit een overeenkomst tussen Verizon en Sprint kunnen voortvloeien, moeten immers hoger zijn dan die van een combinatie tussen Sprint en Nextel. Bovendien is Verizon wellicht bereid een groter deel van de besparingen ten goede te laten komen van de aandeelhouders van Sprint – althans meer dan wat zij mogen verwachten van een premieloze fusie met Nextel. Voor een overeenkomst met Sprint moet Verizon Vodafone, dat 45 procent van Verizons mobiele divisie in handen heeft, aan zijn kant zien te krijgen. Al met al hoeft een mogelijke alliantie tussen Sprint en Nextel niet het laatste hoofdstuk van dit verhaal te zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox