Airbus bouwt nieuw toestel

EADS en British Aerospace Systems (BAE), de twee eigenaren van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus, hebben gisteren het groene licht gegeven voor de bouw van een nieuw toestel, de Airbus A350. Het toestel moet in 2010 op de markt komen en is een directe concurrent van de Boeing 7E7 die twee jaar eerder het licht ziet. In een gezamenlijk verklaring vanuit hun hoofdkantoren in Amsterdam en Londen zeggen EADS en BAE dat de A350 in zijn conceptfase al ,,een zeer positieve respons heeft gekregen van Airbus-klanten''.

Tot halverwege dit jaar zei Airbus nog geen serieuze plannen te hebben voor de bouw van een nieuw type toestel. In april lanceerde Boeing zijn 7E7, bijgenaamd `Dreamliner'. Het betreft een zogenoemde wide body (met twee gangpaden) die in verschillende uitvoeringen tussen de 200 en 300 passagiers zal kunnen vervoeren en door nieuwe materialen en constructietechnieken veel efficiënter beloofd te worden dan de huidige generatie vliegtuigen.

Boeing kreeg tot juli in totaal 52 orders binnen en beloofde dat er meer zouden volgen. Airbus was hierdoor kennelijk gealarmeerd en liet vervolgens alsnog doorschemeren een nieuw toestel te willen bouwen. Of dit de orders voor de Boeing 7E7 heeft afgeremd valt moeilijk vast te stellen, maar sindsdien heeft Boeing geen verdere bestellingen voor zijn toestel binnengekregen.

De A350 zal een variant zijn op de huidige A330, met gebruik van veel kunststof, zo heeft Airbus laten weten. Airbus maakt ook gebruik van het ontwerp van nieuwe motoren voor de 7E7 van Rolls-Royce en General Electric, het staat de twee fabrikanten vrij de motoren ook aan anderen dan Boeing te verkopen.

Boeing heeft steeds gezegd de komst van de A350 niet te vrezen. De Amerikanen rekenen erop dat ze door de twee jaar voorsprong van de 7E7 veel kopers voor de neus van Airbus zullen wegkapen.