`06-05' vanaf zondag te downloaden

06-05, de laatste film van Theo van Gogh die aanstaande zondag een besloten perspremière beleeft, is vanaf zondag te `pre-downloaden' op internet. Wie naar www.tiscali.nl of naar www.0605defilm.nl surft, kan zich laten registreren en vanaf woensdag, de officiële premièredag op internet, de film op de computer bekijken. Financier en internet-provider Tiscali heeft de gespreide download ingesteld om ,,het proces voor de consument soepeler te laten verlopen'', aldus een woordvoerder. ,,Het is een groot bestand, dus is het makkelijker om het eerst te downloaden en het pas een paar dagen later te bekijken.'' Na het downloaden, dat mogelijk is tot en met 18 december, koopt de consument op internet een licentie en kan hij de film 48 uur lang bekijken. Eind januari wordt 06-05 in de bioscopen uitgebracht. Van Gogh maakte al voordat hij met de opnamen van de film begon afspraken met Tiscali. ,,Van Gogh wilde zijn film voor een breed publiek toegankelijk maken, en Tiscali zon op een manier om aan te tonen dat internet meer te bieden heeft dan email en surfen'', aldus de woordvoerder. ,,Zo vonden de partijen elkaar.''