Vragen Rumsfeld voorgezegd

De Amerikaanse militair die minister van Defensie Donald Rumsfeld deze week in verlegenheid bracht met een kritische vraag over onveilig materieel in Irak, handelde veel minder spontaan dan televisiekijkers over de hele wereld kregen voorgeschoteld. In werkelijkheid kreeg de militair de vraag vantevoren ingefluisterd door een journalist die zelf geen vragen mocht stellen op de bijeenkomst met Rumsfeld.

De ontmoeting tussen Rumsfeld en Amerikaanse militairen vond afgelopen woensdag plaats op een legerbasis in Koeweit. De soldaten bestookten de minister met scherpe vragen en stevige kritiek over hun uitrusting en de duur van hun verblijf in Irak. Zo verbaasde een lid van de National Guard zich erover dat ,,we door lokale vuilnisbelten moeten graven op zoek naar stukken schroot en glas om onze voertuigen te bepantseren''.

De militair oogstte daverend applaus met zijn vraag en bracht minister Rumsfeld ermee zichbaar van zijn apropos. Maar nu blijkt dat hij en een andere militair hun vragen niet zelf bedachten, maar die stelden op verzoek van verslaggever Edward Lee Pitts van de Chattanooga Times Free Press. Pitts, ingekwartierd bij een Amerikaanse gevechtseensheid, werd vóór de bijeenkomst met Rumsfeld te verstaan gegeven dat alleen militairen vragen mochten stellen, en journalisten uitdrukkelijk niet. Dus, zo liet hij gisteren zijn thuisfront per email weten, verzon Pitts een list. Hij besprak zijn kritisch vragenlijstje met twee leden van de National Guard en zorgde ervoor dat zijn twee handlangers tijdens de vragensessie aan de beurt kwamen.

De uitgever van Pitts' krant, Tom Griscom, zei dat Pitts in het verleden verhalen heeft gepubliceerd over militaire trainingen en dat de door hem gesuggereerde vragen leefden bij de militairen en hun familieleden. Dit was een manier om antwoorden te krijgen, aldus Griscom.