Van Cauteren interim SMAK

Tentoonstellingsmaker Philippe van Cauteren is aangesteld als interim-directeur van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent. Hij vervangt de Amerikaan Peter Doroshenko die vorige week, na een proefperiode van twaalf maanden, door het museumbestuur werd ontslagen. Tegen die beslissing werd de afgelopen dagen in België hevig geprotesteerd.

De 35-jarige Van Cauteren zal op 13 december starten als artistiek coördinator van het museum en de functie tot 15 juni 2005 vervullen. Momenteel is hij als onafhankelijk curator werkzaam in Hamburg. De Belg was jarenlang assistent van Jan Hoet, oprichter en eerste directeur van het SMAK, en werkte mee aan diverse tentoonstellingen. De Duitse curator Ralf Beil wordt intussen genoemd als mogelijke opvolger van Van Cauteren.