The DFA

Tim Goldsworthy en James Murphy vormen als The DFA hét producersteam van de punkfunk-revival, die vorig jaar de wereld dreigde te overspoelen. Deze update van de New Yorkse smeltkroes van begin jaren tachtig is niet echt doorgebroken, maar The DFA is dapper doorgegaan met produceren sinds vorig jaar de eerste compilatie van hun gelijknamige label verscheen. Nu was er genoeg sterk materiaal voor twee cd's, die met een derde schijfje met aan elkaar gemixte nummers in een mooi sober kartonnen doosje passen.

Het blikveld van The DFA is er in dat jaar van koortsachtige activiteit niet kleiner op geworden. Geheide hits als `Yeah' van Murphy's eigen groep LCD Sound System, eerder dit jaar spectaculair aanwezig op het Lowlands-festival, getuigen nog van het oorspronkelijke punkfunk-ethos. Meer avant-gardistisch terrein wordt opgezocht door de groep Black Dice, bij wie de knerpende synthesizerspiralen soms een doorgedraaide versie van de aloude acid house lijken. En er zijn meer referenties aan het rijke verleden van de dansmuziek.

Het zal Murphy en Goldsworthy plezier doen dat de belangrijkste historische voortrekkers van hun geluid zich ook onder hun vleugels geschaard hebben. Onder hun leiding nam Liquid Liquid, begin jaren tachtig een zwaar percussieve cultband, een nieuwe versie op van het 23 jaar oude Bellhead dat niet misstaat tussen krankzinnige krakers van J.O.Y. en The Juan MacLean. Want ook in de voorhoede van de pop wordt het wiel met veel enthousiasme opnieuw uitgevonden. Met Goldsworthy en Murphy aan de knoppen, komt het allemaal wel goed.

The DFA: Compilation 2 (DFA, distr. EMI)

    • Jacob Haagsma