Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Interview met scheidend minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell van Amerika. Hij vertelt o.a. over vier jaar Bush en de relatie tussen de VS en Europa. Ned.2, 18.20-19.05u.

Afscheid prins Bernhard. Over de bijzetting in het familiegraf van de op 1 december overleden prins. Historicus Jan Bank vertelt in de mobiele studio in Delft over de geschiedenis rondom koninklijke begrafenissen en de muzikale begeleiding van de rouwstoet. Verder de aanwezigheid van veteranen en veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de 1.900 genodigden. De uitvaart van Bernhard wordt morgen rechtstreeks uitgezonden. Ned.2, 19.25-19.50u. & morgen, 9.00-14.00u.

Nova politiek. Discussie over de vraag of in Nederland behoefte is aan een (gematigde) moslimpartij, met wethouder Ahmet Aboutaleb (PvdA), zijn collega Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) en politicoloog Rinus van Schendelen. Ook de resultaten van een onderzoek naar de politieke voorkeuren van moslims na de moord op Theo van Gogh. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

De confrontatie. Portret van de 16-jarige Jeroen wiens organen op zijn hart na gespiegeld in zijn lichaam zitten. Hij rijdt in een invalidenvoertuig en heeft de conditie van een 100-jarige. Bovendien kan zijn hart er elk moment mee ophouden. Ned.1, 19.30-20.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met fractievoorzitter van de PvdA Wouter Bos en winnares van de Elite Model Look-finale Sofie Oosterwaal. RTL4, 22.50-23.50u.

AMUSEMENT

TV show. Fragmenten waarin prins Bernhard commentaar geeft bij films uit zijn privé-archief. Verder drie hoofdrolspeelsters in Amazones, Georgina Verbaan, Monique van de Ven en Monic Hendrickx over dialecten, ambities en de zoenen van Theo Maassen. En assemblagekunstenaar Arman. Ned.2, 21.30-22.30u.

FILM

Striking Distance (Rowdy Herrington, 1993, VS). Routine-thriller kraakt van dubbele bodems en gewrongen familiesentiment. Bruce Willis als agent annex `matennaaier' van de waterpolitie van Pittsburgh versus een seriemoordenaar. SBS6, 20.30-22.30u, onderbroken door reclame.

Home Alone 2: Lost in New York (Chris Columbus, 1992, VS). Vervolgfilm is een zo nauwkeurig mogelijke kopie van het origineel. Het montere kereltje Macauley Culkin is dit keer alleen in New York, en hij bestrijdt andermaal de boeven Joe Pesci en Daniel Stern. Veel cartoongeweld. Yorin, 20.30-22.45u.

Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/GB). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt te hooi en te gras uit diens Verzameld Werk en vertoont ironische parallellen met vooral Romeo & Juliet. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie die zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. VRT, 21.45-23.42u.

Gardens of Stone (Francis Ford Coppola, 1987, VS). Minder overtuigende Vietnamfilm van de regisseur van Apocalypse Now concentreert zich op impasse van Vietnamveteraan James Caan, werkzaam op een erebegraafplaats in het Amerika van 1968. Hij gelooft niet meer in de oorlog, nog wel in het leger. Canvas, 23.30-1.20u.

Trolösa/Faithless (Liv Ullmann, 2000, Zw./Dld./Finland/Nw.). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.55-2.30u.

In the Name of the Father (Jim Sheridan, 1993, GB/Ierland). Het schandaal van de zogenaamde Guildford Four stond model voor politiek correcte, antiautoritaire thriller volgens soepel Hollywood-stramien. Engelse politie en justitie laten Noord-Ierse kruimeldief Daniel-Day Lewis opdraaien voor een IRA-bomaanslag in Guildford. Net5, 1.00-3.25u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van oud-hoofdredacteur Wout Woltz van NRC Handelsblad in Ophemert o.a. besprekingen van de bundel Klaas Vaak en andere verhalen van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann (1776-1822) en de film Finding Neverland over het leven van schrijver J.M. Barrie (de geestelijke vader van Peter Pan) van regisseur Marc Forster. Na tienen beeldend kunstenaar Rob Johannesma over de aaibaarheid van televisieschermen, het gebruik van eierdopjes, ontharingscrème en zwart-wit dia's. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met voorzitter Lilian Gonsalves-Ho Kang You van Amnesty International over de Dag van de Rechten van de Mens en de campagne rondom geweld tegen vrouwen. Radio 1, 0.04-0.45u.