Tante Zijspan (1)

`Tante Bob komt vanmiddag'', zegt mama.

,,Hoi!'' roept Rintje. ,,Tante Zijspan! Dan gaan we lekker een stukje rijden, samen!''

Rintje noemt zijn tante altijd tante Zijspan omdat ze op een motor met zijspan rijdt. Dat is een motor met een bak ernaast waar een extra wiel onder zit.

,,Deze keer niet'', zegt mama. ,,Want we gaan een kerstboom kopen. Wij tweeën gaan op de fiets en de boom kan dan in tantes zijspan.''

,,Maar op de heenweg kan ik toch wel met tante mee?'' vraagt Rintje.

,,Goed'', zegt mama. ,,Maar terug neemt tante de boom in het zijspan!''

VVVVRRRRROEOEOEOEMMMM ....PIIIIIIIEEEEEP! Dat zijn de piepende remmen van de motor van tante Bob. Rintje rent naar buiten.

Tante is groot en breed, ze heeft een leren muts op met flappen van wol naast haar oren tegen de kou. En ze draagt stoere laarzen. Mama heeft Rintje wel eens verteld dat tante eigenlijk Josefien heet. Maar toen mama en tante klein waren werd ze al Bob genoemd omdat ze nooit meisjesdingen wilde doen.

,,Potverdrol, wat is het koud!'' roept tante Bob. ,,Ik heb zo hard gereden dat het puntje van mijn neus bevroren is!''

Ze geeft Rintje een knuffel en drukt hem bijna fijn tussen haar armen. ,,Fijn dat je er bent Bob'', zegt mama. ,,Dat scheelt enorm met tillen straks!''

Met grote stappen loopt tante de keuken in. ,,Heb je wat lekkers zussie? Mijn maag knort van de honger!''

,,Verse koekbotjes'', zegt mama. ,,En als je wil ook nog een gehaktbal van gisteren.''

Voordat Rintje en mama het weten heeft tante Bob de gehaktbal op en ook alle koekjes. ,,Zo'', zegt ze. ,,Nu kunnen we gaan! Kom maar neefje.'' Ze tilt Rintje in het zijspan en zet een wollen muts op zijn kop. ,,Dit is voor de kou!''

Ze start de motor. VVVVVRRRRROEOEOEMMMM!!! Rintje houdt van het ronkende geluid. Het bakje waar hij in zit begint te trillen. Daar gaan ze!

Rintje wil nog naar mama zwaaien, maar als hij achterom kijkt ziet hij alleen nog maar een klein stipje. Wat gaan ze hard!

Bij elke bobbel in de weg springt het zijspan de lucht in. Rintje moet zich goed vasthouden aan de rand van het bakje. Opeens hoort hij een sirene. TIEDIETIEDIETIEDIE!

Het is een politieagent op een motor. Hij komt naast tante Bob rijden en gebaart met zijn hand dat ze moet stoppen.

,,Zo mevrouwtje'', zegt de politieagent als ze stilstaan. ,,Rijden we niet ietsje te hard?''

,,Wij rijden helemaal niet te hard'', zegt tante Bob. ,,Ik rijd en mijn neefje zit alleen maar. En we hebben haast, want we gaan een kerstboom kopen. Voor je het weet zijn de mooiste uitverkocht!''

,,Dat kan wel zijn'', zegt de agent. ,,Maar u krijgt toch een boete!''

,,Potverdrol!'' roept tante Bob.

,,Als u een brutale mond heeft wordt de boete nog hoger!'' zegt de agent streng. Hij pakt zijn boekje en schrijft de bon uit. Tante pakt de bon. ,,Ik zal het niet meer doen'', zegt ze.

Dan rijden ze weer verder. Op weg naar de nieuwe kerstboom.

WORDT VERVOLGD.

Meer over Rintje op www.rintje.nl

    • Sieb Posthuma