Sharon mag met Peres gaan regeren

De Israëlische premier Sharon heeft tot zijn zichtbare opluchting van zijn partijcongres toestemming gekregen om met de Arbeidspartij en twee religieuze partijen een nieuwe `eenheidsregering' te vormen.

Het Likudcongres keurde gisteren met 62 procent van de stemmen Sharons voorstel goed om zijn regering met de sociaaldemocraten en de ultraorthodoxen uit te breiden. Deze uitslag is voor Sharon een cruciale overwinning, omdat een identiek plan vier maanden geleden nog door het congres werd afgewezen. Hij kan nu van zijn minderheidsregering een meerderheidscoalitie maken. Die regering, zijn derde, heeft als belangrijkste doel de uitvoering van het plan om in 2005 de 21 nederzettingen en de militaire posten in de Gazastrook te ontruimen.

Sharon nodigde vanochtend de leider van de Arbeidspartij, Shimon Peres, telefonisch uit om komende week te beginnen met de coalitiebesprekingen.

De 81-jarige Peres, die in zijn lange politieke leven talrijke ministeriële functies heeft bekleed, heeft al besloten dat zijn partij weer moet toetreden tot een coalitie met Likud, maar moet daar formeel nog toestemming voor krijgen van zijn partijcongres. Die toestemming is mede afhankelijk van de ministeriële posten die de Arbeidspartij zal kunnen bemachtigen. Verwacht wordt dat Peres plaatsvervangend premier zal worden met een speciale portefeuille.

Sharon leidt nu een minderheidsregering die kan rekenen op de steun van 38 van de 120 Knessetleden en dat is een te wankele basis voor de uitvoering van het Gazaplan, dat op heftig verzet van de kolonistenvleugel in Likud is gestuit. De vorming van een regering met de Arbeidspartij (19 zetels), het sefardische, ultraorthodoxe Shas (11 zetels) en Verenigd Torah Judaïsme (5) is Sharons antwoord op dit verzet in eigen gelederen.

De ommezwaai van het rechtse Likudcongres werd mogelijk na talrijke intriges en door het ontslag van de liberale ministers van Shinui en de komst van de ultraorthodoxen in de regering. Sharon heeft verder aan zijn tegenstrever, minister van Financiën, Netanyahu, beloofd dat het financieel-economisch beleid niet gewijzigd zal worden. En toen minister van Buitenlandse Zaken Shalom te horen kreeg dat hij op zijn post mag blijven smolt het verzet uit die hoek ook weg. Shalom was bang dat hij moest wijken voor Peres.

De Palestijnse Autoriteit heeft de op handen zijnde terugkeer van de Arbeidspartij in de regering toegejuicht. De Palestijnen hopen dat het vredesproces dat sinds februari 2001 nagenoeg stilligt, na de Palestijnse presidentsverkiezingen hervat kan worden. De inwoners van drie van de 21 te ontruimen nederzettingen (Nitzanim, Dugit en Nisanit) hebben kenbaar gemaakt vrijwillig te zullen vertrekken als zij gezamenlijk in Israël worden geherhuisvest en royaal worden gecompenseerd.