Rusland en Westen leggen hun conflict bij

Het Westen en Rusland hebben gisteren hun meningsverschil over de verkiezingscrisis in Oekraïne voorlopig bijgelegd. Ze riepen samen op tot vrije en eerlijke presidentsverkiezingen in dat land. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken en hun Russische collega Lavrov deden dat in een verklaring van de NAVO-Rusland-raad.

Dinsdag blokkeerde Lavrov bij een beraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Sofia een dergelijke verklaring in het slotcommuniqué, dat hierdoor uitbleef. Volgens diplomaten is Rusland van gedachten veranderd sinds de aanvaarding door het Oekraïense parlement van een hervorming van de kieswet en grondwetsamendementen, woensdag, die de weg vrijmaakten voor een nieuwe, tweede verkiezingsronde op 26 december. ,,De Russen hebben de onvermijdelijkheid ingezien'', zegt een hoge NAVO-diplomaat.

De NAVO-Rusland-verklaring juicht het Oekraïense parlementsbesluit toe. Zij roept alle partijen op ,,door te gaan met het vermijden van het gebruik of het aanzetten tot geweld, zich te onthouden van intimidatie van kiezers, en eraan te werken om een vrij en eerlijk verkiezingsproces te verzekeren dat de wil van het Oekraïense volk weerspiegelt''. De NAVO en Rusland herhalen ,,hun steun voor de onafhankelijkheid, de soevereiniteit, de territoriale integriteit van en democratie in Oekraïne''. ,,Dit is van belang voor de gemeenschappelijke en ondeelbare veiligheid en stabiliteit van ons allen'', aldus de verklaring.

NAVO-chef De Hoop Scheffer sprak van een ,,belangrijke doorbraak'', die hij ,,woensdagavond niet had durven verwachten''. De unanimiteit toont volgens hem aan dat dit ,,geen Oost-West-confrontatie'' is zoals tijdens de Koude Oorlog. De Amerikaanse minister Powell, die in Sofia nog botste met Lavrov, was ,,blij dat Rusland in staat was om samen te komen met de NAVO'' over de verkiezingen in Oekraïne. ,,We hebben nu een pad voorwaarts dat is geëffend door de Oekraïeners'', zei Powell.

Rusland had na de volgens velen frauduleuze verkiezingen van vorige maand zijn steun uitgesproken voor de Moskou-gezinde winnaar Janoekovitsj, die nu als premier op non-actief is. Maar vorige week vrijdag verklaarde het Oekraïense Hooggerechtshof de uitslag die de westers geörienteerde Joesjtsjenko als verliezer aanwees ongeldig.

De Russische minister Lavrov zei gisteren op een persconferentie dat hij tevreden was over de eensgezindheid met zijn NAVO-collega's. ,,Het is essentieel om welke externe bemoeienis met Oekraïne's interne aanlegenheden dan ook te vermijden'', zei hij. ,,We hopen zeer dat de stabiliteit behouden zal blijven.''

Rusland sprak de afgelopen weken zijn irritatie uit over de westerse kritiek op de Oekraïense verkiezingen en zag dit als inmenging in Moskous invloedssfeer.

Pragmatischpagina 5

    • Robert van de Roer