Ramsj

Sarah Carr-Gomm: De verborgen taal van kunst. Gebonden, Tirion 2002, van €38,50 voor €16,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

`Symboliek en beeldtaal in de schilderkunst verklaard', luidt de ondertitel van deze fraai uitgegeven gids. Aan de hand van vijfenzeventig meesterwerken (van onder anderen Rafaël, Van Eyck, Delacroix, Chagall, Klimt en Picasso), geeft kunsthistorica Carr-Gomm een overzicht van de gebeurtenissen, sleutelfiguren en symbolen die een belangrijke rol spelen in de westerse schilderkunst. Boek telt vijf thematische hoofdstukken, waaronder `Mythen en legenden uit de klassieke oudheid', `De bijbel' en `Allegorieën' (met een hoofdrol voor de appel als symbool van de zondeval en het kwaad).

Kunstboeken genoeg in de ramsj om het boek van Carr-Gomm te toetsen: Fauve painting van James Herbert, over het werk van Matisse, Derain en De Vlaminck (Roelants Nijmegen, van €60,– voor €19,50), Joan Miró. Werke aus Mallorca onder redactie van Tayfun Belgin (De Boekenmarkt Den Haag, van €34,50 voor €16,95) en In het licht van Alassio. Edgar Fernhout neo-realist van Mieke Rijnders en Aloys van den Berk (De Slegte, van €24,50 voor €8,99). Ramsj

    • Henk Lagerwaard