Rabobank na `Eureko' niet bang voor de Poolse staat

De Rabobank maakte onlangs bekend een belang te nemen in zijn Poolse evenknie, staatsbank BGZ (Bank voor de Levensmiddeleneconomie). Wouter Kolff, tweede man van Rabobank International, kwam gisteren in Warschau uitleggen waarom hij niet bang is voor een herhaling van de beruchte en langslepende Eureko-affaire, het grootste trauma van ondernemend Nederland in Polen. ,,We hebben een contract.''

Dat had de Nederlandse verzekeraar Eureko ook. Vijf jaar geleden kocht Eureko een belang in zíjn Poolse evenknie, staatsbedrijf PZU, de grootste verzekeraar van het land. PZU zou in 2001 naar de beurs gaan, werd afgesproken. Maar anno 2004 is dit nog steeds niet gebeurd. De macht van de Poolse staat in PZU is onverminderd, tot grote ergernis van Eureko. Drie jaar juridisch touwtrekken leverde niets op en een arbitragecommissie in Londen – neutraal terrein – buigt zich nu over de zaak, die internationaal de aandacht trekt en de Poolse staat een slechte naam heeft bezorgd.

Rabobank is voor 6 procent eigenaar van Eureko en zou dus beter moeten weten. Maar het heeft zich niet door de affaire willen laten afschrikken. Daarvoor is de Poolse financiële markt gewoon te interessant. ,,Dit is een joekel van een markt'', zei Kolff gisteren na afloop van een persconferentie waarin de deal met staatsbank BGZ werd toegelicht. ,,Het girale verkeer moet hier nog van de grond komen. Steeds meer Polen openen een bankrekening. In zo'n geval zeggen we: het spoelt aan.''

In de onderhandelingen met minister Jacek Socha (Schatkist) is Eureko ,,langs de zijlijn'' ter sprake gekomen, aldus Kolff. De affaire hing er niet als een schaduw boven. Het Poolse parlement wel. In Warschau bestaat veel verzet tegen het verkopen van (delen van) staatsbedrijven aan buitenlandse investeerders. Kolff: ,,Het parlement kijkt constant over de schouder van Socha heen.''

Kolff rekent erop dat de Poolse verkiezingen van volgend jaar, die de huidige regering zeker gaat verliezen, geen gevolgen zullen hebben voor de BGZ-deal. Premier Marek Belka heeft, in de strijd tegen het begrotingstekort, van de verkoop van staatsfirma's een speerpunt gemaakt. Maar de volgende premier is misschien minder welwillend. Kolff wil daar niets van weten. ,,We hebben een contract.''

De Rabobank heeft 218 miljoen euro in BGZ gestoken. Daarmee is het budget dat klaarlag voor overnames in Polen en Rusland in één klap opgemaakt. Voor een belang van 35,3 procent in BGZ is ruim 147 miljoen euro betaald, anderhalf keer de boekwaarde. Het resterende bedrag betreft een converteerbare lening. Het Poolse avontuur is aangegaan met de Europese Ontwikkelingsbank (ERBD), die een belang van 15 procent heeft.

Kolff liet er gisteren geen misverstand over bestaan dat hij BGZ wil kunnen ,,consolideren'', ofwel dat hij het – vroeg of laat – voor het zeggen wil krijgen bij de Poolse bank. Het is de bedoeling dat de Rabobank uiteindelijk het belang van de ERBD overneemt, zo bevestigde hij. En er is met de Poolse staat schriftelijk afgesproken dat zij de helft of meer van haar belang (49,48 procent) ,,in 2006 of 2007'' naar de beurs zal brengen. ,,De beursgang staat in het contract'', aldus Kolff.

Aan die overeenkomst valt wat de Rabobank betreft niet te tornen. ,,Als we er geen meerderheid kunnen bemachtigen zullen we onze strategie moeten herzien. We zouden in zo'n geval kunnen besluiten om ons eigen belang naar de beurs te brengen. Maar ik denk niet dat de Poolse staat zo'n belangrijke investeerder wil kwijtraken. Wij hebben BGZ meer te bieden dan wie dan ook. De economics spreken voor zich.''

BGZ heeft een marktaandeel van 4,5 à 5 procent. Volgens het strategische plan tot en met 2007 dat samen met de Rabobank en de ERBD is opgezet moet dat zo'n 10 procent worden. BGZ is, net als de Rabobank, sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector. De komende jaren zal daarom ook worden ingespeeld op de verwachte moderniseringsgolf op het Poolse platteland en de kapitaalbehoefte daarbij. Ook zullen de markten voor particulieren en voor het midden- en kleinbedrijf worden aangeboord.

Is Kolff eigenlijk wel eens op het Poolse platteland geweest? Nee, geeft hij toe. Maar er ligt een goudmijn – dat weet hij zeker. ,,Polen gaat veranderen. Toen wij acht jaar geleden in Ierland begonnen was Dublin een provinciestadje. Inmiddels kost een couvert in het restaurant daar 300 euro. Dat zal in Polen ook zo gaan.''

    • Stéphane Alonso