PSV laat FC Eindhoven weer dromen

Door een samenwerkingsverband met stadsgenoot PSV hoopt FC Eindhoven de onderste regionen in de eerste divisie te kunnen verlaten. ,,Dit opent de weg naar een nieuw ambtieniveau.''

,,Dit is de sportieve redding van FC Eindhoven. Hier moeten we blij mee zijn.'' Herman Imming, voorzitter van de voetbalclub uit de eerste divisie, steekt aan het begin van de middag zijn tevredenheid over het samenwerkingsverband met de grote stadsgenoot PSV niet onder stoelen of banken.

De besturen van beide clubs zijn het vanochtend in principe eens geworden over een samenwerking waarbij vanaf volgend seizoen zes PSV-talenten van achttien tot 22 jaar voor Eindhoven gaan uitkomen in de eerste divisie, in plaats van in het tweede van PSV. Ook zal PSV vanaf volgend seizoen het technische beleid van FC Eindhoven gaan bepalen. Imming weet dat PSV `gevoelig' ligt bij een deel van de supporters van FC Eindhoven, maar verwacht dat het gros van de fans met de overeenkomst zal instemmen. ,,Dit opent de weg naar een nieuw ambitieniveau. Daar zullen de meeste fans alleen maar blij mee zijn.''

Want wie jarenlang verliest, heeft nauwelijks nog fans. ,,Het leven gaat niet over rozen voor een FC Eindhoven-supporter'', zei Theo Mansveld, voorzitter van de supportersvereniging van de voetbalclub, vorige maand. Nostalgie houdt hem op de been: ,,FC Eindhoven was de laatste kampioen van Nederland in de amateurtijd, in 1954. Er zaten toen dik twintigduizend mensen hier. Spelers van Eindhoven zaten in Oranje. Goede prestaties ook nog in 1975. Dit was een hele grote club.''

FC Eindhoven, 95 jaar oud en vijftig jaar geleden voor het laatst kampioen, is een arbeidersvereniging, nauw verbonden aan de wijk Stratum. De club trok in de jaren vijftig wekelijks twintigduizend bezoekers naar het stadion. De tijden zijn inmiddels behoorlijk veranderd. Het Jan Louwersstadion, verbouwd maar nog steeds op dezelfde locatie, blijft de laatste jaren nagenoeg leeg. Er passen 4.500 bezoekers in, maar er komen er zelden meer dan duizend. Ook dit seizoen niet, wat gezien de prestaties niet vreemd is: FC Eindhoven heeft negen van de zeventien competitiewedstrijden verloren, zes keer gelijk gespeeld en twee keer gewonnen. De club staat op een kleurloze achttiende plaats. De nederlaag tegen Sparta in een thuiswedstrijd met 1-7 is volgens supporters het voorlopige dieptepunt, ,,dat deed echt pijn''.

De laatste keer dat het stadion wel vol zat, was twee jaar geleden: in een oefenwedstrijd tegen stadsgenoot PSV. En PSV is nou juist de door een deel van de aanhang van FC Eindhoven gehate club van het kapitaal, waar ,,onverantwoorde salarissen worden betaald, waarmee hier een hele selectie wordt onderhouden''. PSV heet voor de fanatieke aanhangers van FC Eindhoven geen PSV, maar Philips. ,,Als de stadionomroeper van FC Eindhoven in de rust zou meedelen dat PSV met 3-0 achterstaat, dan zou er in het kleine Jan Louwersstadion hartstochtelijk worden gejuicht'', zegt Mansveld.

Dat het bestuur van de eerste-divisieclub eerder dit jaar juist samenwerking zocht met de grote stadsgenoot, werd door sommige supporters dan ook als pijnlijk ervaren. Een dergelijke spagaat tussen onvoorwaardelijke clubliefde en nuchter verstand doet pijn, realiseerde het bestuur zich ook, maar een andere mogelijkheid was er niet meer. De keuze tussen ,,nooit met PSV samen'' en ,,we hebben geen andere keuze'' was voor het bestuur snel gemaakt. Voorzitter Imming: ,,Eindhoven moest wel toenadering zoeken bij de stadsgenoot. Zonder die hulp kan de club uiteindelijk wel voortbestaan, maar wordt de club er een zonder enige ambitie.''

De problemen hebben zich de laatste jaren namelijk opgestapeld. De club zit financieel aan de grond en kan nauwelijks rondkomen: de spelers kregen hun salaris de afgelopen maanden met grote vertraging. FC Eindhoven heeft al de kleinste begroting van het betaalde voetbal: 1,5 miljoen euro. De begroting van PSV bedraagt vijftig miljoen euro.

De hoop van iedereen die FC Eindhoven een warm hart toedraagt is dat met de talenten van PSV de club uit de onderste regionen van de eerste divisie komt en er weer meer publiek naar de thuiswedstrijden zal komen. En naar de uitduels. Want die worden nu alleen bezocht als er een bus gevuld kan worden met tenminste twintig fans. En dat is dit jaar niet vaak gelukt. ,,Zelfs in het amateurvoetbal komen meer bezoekers'', treuren supporters op internetfora.

    • Anton Slotboom