Pilcamera filmt dunne darm

Een Israëlisch bedrijf verkoopt een inslikbare camera die problemen in de dunne darm opspoort. Artsen zijn enthousiast, maar de vergoeding is nog niet overal geregeld.

Hap, slik. Daar gaat de camera, via de mond van de patiënt op weg naar de dunne darm waar hij zijn werk doet. De minuscule inslikbare camera, die verpakt is in een kunststof capsule, maakt onderweg foto's en artsen hopen op basis daarvan bloedingen en zweren in de dunne darm op te sporen. ,,We hebben nu een manier om dit grote orgaan in beeld te brengen'', zegt maagdarmleverarts Marc de Bièvre van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen waar de capsule-camera inmiddels bij 180 patiënten is gebruikt. Met de tot nu toe gebruikelijke endoscopie, waarbij een camera op het uiteinde van een flexibele buis via mond of anus naar binnen wordt gebracht, was de dunne darm niet bereikbaar.

De Pillcam, zoals de capsule-camera heet, is drie jaar geleden op de markt gebracht door het Israëlische bedrijf Given Imaging. Het begint een succes te worden. Vorig jaar zag het beursgenoteerde bedrijf zijn omzet al met 40 procent stijgen naar 40 miljoen dollar (30 miljoen euro). Dit jaar wordt een omzet van 60 miljoen dollar verwacht. En, voor het eerst, winst.

Het succes heeft de concurrentie wakker geschud. Het Japanse bedrijf Olympus, marktleider op het gebied van endoscopie, maakte vorige week bekend binnen twee jaar ook capsule-camera's te willen verkopen, om vervolgens de markt over te nemen.

De Bièvre vertelt dat de Pillcam met name wordt ingezet bij patiënten die bloed verliezen via de ontlasting, en waarbij eerdere kijkonderzoeken in de maag en de dikke darm geen diagnose hebben opgeleverd. Ook als de arts denkt dat een patiënt lijdt aan de ziekte van Crohn, waarbij zich zweren vormen in het maagdarmkanaal, kan de camera uitkomst bieden. De Bièvre schat dat 60 procent van de onderzoeken een ,,zekere tot waarschijnlijke'' diagnose oplevert.

Hij vindt het een voordeel dat de capsule, die 11 mm breed is en 26 mm lang, makkelijk is in te slikken. Van de gangbare endoscopie via de mond krijgen patiënten nog wel eens braakneigingen. En via de anus is het vaak pijnlijk. Maar er zijn ook nadelen, aldus De Bièvre. Als je bij de gangbare endoscopie in de dikke darm een poliep ontdekt, haal je die meteen weg – de endoscoop bevat daar gereedschap voor. Met de capsule is dat niet mogelijk. ,,Dan moet je achteraf alsnog opereren'', zegt hij. Ook is de Pillcam onbestuurbaar. Hij wordt voortgeduwd door de spierbewegingen van het maagdarmkanaal. Wil de arts een bepaald punt wat langer en nauwkeuriger bekijken, dan kan dat niet.

De capsule doet het werk trouwens niet alleen, vertelt Fred Prins van het bedrijf Vandeputte Medical uit Nieuwegein, dat de Pillcam in Nederland distribueert. De patiënt draagt om zijn middel een band met een datarecorder, die de signalen van de capsule-camera via een aantal elektrodes op de borst opvangt. Negen à tien uur na inname van de capsule, kan de band af en worden de gegevens overgezet op een werkstation met speciale software. Het hele systeem kost 35.000 euro, een capsule 510 euro.

Given Imaging haalt twee derde van zijn omzet in Amerika. Daar wordt de Pillcam vergoed door de zorgverzekeraar. In veel Europese landen, zoals in Nederland, is dat nog niet het geval. Vorig jaar zijn Oostenrijk, Denemarken, Portugal, Zweden en Zwitserland er wel toe overgegaan. In Nederland zijn er toch acht ziekenhuizen die het systeem hebben aangeschaft. Twee andere gaan er, volgens Prins, nog dit jaar mee beginnen.

Ondertussen probeert Given Imaging zijn markt uit te breiden. In de VS heeft het bedrijf vorige week goedkeuring gekregen om een aangepaste capsule voor de slokdarm op de markt te brengen. Die bevat twee camera's, één voorin en één achterin. Samen maken ze veertien opnames per seconde, zeven keer zoveel als de dunnedarm-capsule. ,,Dat is nodig omdat hij zo snel door de slokdarm gaat'', zegt Prins. Ook verkoopt het bedrijf een afbreekbare, cameraloze capsule. In minder dan 1 procent van de onderzoeken blijkt de Pillcam namelijk vast te lopen, door een vernauwing in het maagdarmkanaal, of door een tumor. Om dat te voorkomen is de `verkenningscapsule' ontwikkeld. Heeft een arts het vermoeden dat er een vernauwing zit, dan kan hij daarmee testen. Wordt de capsule uitgepoept, dan kan ook de Pillcam er doorheen. Komt de capsule er niet uit, dan is zijn locatie in het lichaam via een speciale scanner op te sporen – de capsule zendt een radiosignaal uit. Na veertig uur lost de capsule op.

Given Imaging ontwikkelt verder speciale capsules voor de maag en de dikke darm. Of dat veel voordelen oplevert, betwijfelt arts De Bièvre. ,,Qua diagnose moet ik nog zien op het een meeropbrengst heeft.''

    • Marcel aan de Brugh